Спецпроект

Всеросійський музей Пушкіна відкрив виставку в Брюселі

Виставка Всеросійського музею О.С. Пушкіна «Коли виник ліцей", приурочена до 200-річчя з моменту створення Імператорського Царськосельського ліцею, відкрилася в Брюсселі.

Про це повідомляє ІТАР-ТАСС.

На церемонії відкриття був присутній директор санкт-петербурзького Всеросійського музею О.С.Пушкіна С. Некрасов. Виставку вшанував своєю присутністю і прямий нащадок великого російського поета - Олександр Пушкін. Присутнім був показаний двосерійний фільм про навчальний заклад, який випустив цілу плеяду знаменитих людей, що залишили свій слід в історії Росії, - "Коли виник ліцей" та "Ліцей після ліцею".

Виставка триватиме до кінця вересня. Відвідувачі можуть побачити роботи художників 19-го та 20-го століть, присвячені Царськосельському ліцею, портрети і малюнки, зроблені ліцеїстами, статут ліцею, підписаний імператором Олександром I і міністром народної освіти Олексієм Розумовським.В

Виставка подорожує по Європі майже два роки і вже побувала в Афінах, Відні, Парижі та інших містах Європи. Після бельгійської столиці зібрання музею переїде до Берліна, після якого повернеться додому.

Царськосельський ліцей відкрився на початку XIX століття - 19 жовтня 1811 року, як школа для підготовки юнацтва, "особливо призначеного до важливих частин служби державної". У стінах ліцею навчалися, крім Пушкіна, Іван Пущин, Олександр Горчаков, Вільгельм Кюхельбекер, Яків Грот, Михайло Салтиков-Щедрін і багато інших видатних російських літераторів, військових і дипломатів.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.