Спецпроект

В музеї Sixth Floor в Далласі з'явилось відео вбивства Кеннеді

Єдиний кольоровий відеозапис, на якому відображений епізод розслідування вбивства 35-го президента США Джона Кеннеді, було знайдено в кухонній шафі техаської подружньої пари.

Про це пишуть РИА-новости.

 

Подружжя Джен і Боббі Лемонса (Jan і Bobby Lemons), приїхало в Даллас в 1964 році. Прогулюючись по тій самій вулиці, де кількома місяцями раніше був убитий Кеннеді, вони стали свідками того, як агенти ФБР реконструювали момент вбивства.

Боббі Лемонс, не замислюючись, дістав камеру і почав знімати. Не надавши великого значення події, подружжя незабаром забуло про відеозапис.

Плівка порошилася на полиці в техаському будинку сімейства Лемонсів 49 років, поки одного разу їхній знайомий - директор школи Марк Мерелл (Mark Merrell) не розповів їм про проект, присвячений вбивству Кеннеді, над яким працює одна з його учениць.

Лише після бесіди з Мереллом подружжя згадало про відеозапис і зрозуміло, наскільки цінним документом він є.

Відеозапис було передано в музей Sixth Floor в Далласі. Музей знаходиться в тій же будівлі, з вікна якої, за офіційною версією, Лі Харві Освальд застрелив Джона Кеннеді 22 листопада 1963 року.

 

Теми

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.