Йоко Оно - 80 років

Сьогодні, 18 лютого, співачці, художниці, вдові Джона Леннона Йоко Оно (Yoko Ono) виповнюється 80 років.

Про це нагадує "Кореспондент".

Вона народилася 18 лютого 1933 року в Токіо (Японія). З 1943 по 1953 рік Йоко отримувала освіту у престижній токійській школі Гакусюїн. У 1953 році вона вступила до коледжу Сари Лоуренс у США, де в наступні кілька років вивчала літературу і музику, маючи намір стати оперною співачкою.

У 1956 році, незважаючи на протести батьків, Йоко Оно покинула навчання і вийшла заміж за композитора Тосі Ітіянагі. Подружжя жило в районі Нью-Йорка Грінвіч Віллідж, де Оно змогла поринути у світ художників-авангардистів, що мешкали в ньому. Численні перфоманси, виставки і спектаклі Йоко Оно не мали успіху.

У 1962 році батьки Оно насильно відвезли доньку в Японію і помістили в одну з психіатричних клінік. У лікарні Оно знайшов шанувальник її таланту продюсер і джазовий музикант Ентоні Кокс, з яким вони разом повернулися до США. Оно і Кокс почали співпрацю, яка з часом принесла свої плоди. Незабаром вони одружилися, а 8 серпня 1963 у них народилася донька Кіоко Оно Кокс.

У 1965 році Йоко Оно в Нью-Йорку виконала свій знаменитий перформанс Cut Piece, під час якого глядачі, які перебувають у залі, повинні були по черзі піднятися на сцену, взяти в руки ножиці і відрізати шматок одягу художниці. Це продовжувалося до того моменту, поки Йоко Оно не залишалася оголеною.

Символічне значення цього перформансу, на думку Йоко Оно, полягало в прагненні до світу: вона ніби приймала на себе жорстокість та насильство, призначене всьому людству.

У 1966 році Йоко Оно відправилася в Лондон (Великобританія), де в галереї Індіка представила виставку своїх робіт, яку відвідав музикант, учасник гурту The Beatles Джон Леннон.

Після першої зустрічі на виставці Йоко Оно намагалася добитися уваги Леннона, засипаючи його листами. У 1968 році вони почали жити разом і випустили альбом Two Virgins, на обкладинці якого постали абсолютно голими. 8 листопада 1968 Леннон розлучився з дружиною Синтією, а 20 березня наступного року був зареєстрований його шлюб з Йоко.

Леннон став часто приводити Йоко на репетиції The Beatles, порушуючи негласне правило учасників гурту не пускати сторонніх до студії. Через це музиканти відчували дискомфорт, що підігріло напругу, яка і без того панувала у колективі. У той же час Леннон і Оно продовжили створювати спільні проекти і в 1969 році сформували свій гурт, назвавши його Plastic Ono Band. Через рік після розпаду The Beatles, в 1971 році, Леннон і Оно переїхали до Нью-Йорка.

Тривалий час подружжя перебувало на межі висилки зі США у зв'язку із звинуваченнями у справі про зберігання наркотиків. Йоко Оно дуже нервувала з цього приводу, оскільки повернення до Лондона зменшувало її шанси на возз'єднання з дочкою Кіоко.

Донька Йоко Оно від другого шлюбу з продюсером Ентоні Коксом після розлучення батьків залишилася з батьком, який у 1971 році відвіз її в невідомому напрямку. Оно вважала, що до США. Художниця робила спроби знайти дочку, але їм не вдавалося зустрітися аж до 1994 року.

9 жовтня 1975 в Нью-Йорку у Леннона і Оно народився син Шон. Музикант припинив творчу діяльність і аж до 1979 року присвячував весь свій час сім'ї. У вересні 1980 року Джон Леннон і Йоко Оно підписали контракт з новою фірмою Geffen, а 15 листопада 1980 року вийшов останній прижиттєвий альбом Джона Леннона Double Fantasy.

8 грудня 1980 Джон Леннон був убитий чотирма пострілами у спину, здійсненими Марком Чепменом. Вбивця отримав довічний термін, який відбуває у в'язниці суворого режиму Аттика, біля міста Буффало.

Після вбивства Леннона Йоко Оно вийшла заміж за дилера антикварних речей Сема Хавадтая. Оно продовжила займатися музикою, випустивши в 1982 році альбом It’s Alright (I See Rainbows). Два роки потому співачка випустила альбом Every Man Has a Woman, що складається з найкращих пісень Оно, і незакінчений альбом Леннона Milk and Honey.

Свою наступну музичну роботу - платівку Starpeace - Оно випустила в 1986 році. Альбом став найуспішнішим сольним твором Йоко Оно: сингл Hell in Paradise досяг 16 місця в американських чартах і 26 місця в Billboard Hot 100.

Потім Йоко Оно взяла паузу, під час якої займалася перезаписом і ремастерингом своїх альбомів на лейблі Rykodis. У 1992 році вийшов колекційний набір із шести дисків Onobox, що включав у себе сольні твори Оно і матеріал Леннона із сесій, записаних у 1974 році.

У 1995 році Оно у співпраці зі своїм сином Шоном Ленноном і його гуртом записала альбом Rising. Світове турне на підтримку альбому пройшло в Європі, Японії і США.

У 2001 році Оно розлучилася із Семом Хавадтаєм, а в 2002 році був створений ряд клубних реміксів композицій співачки. Проект мав великий успіх, участь у ньому взяли Pet Shop Boys, Orange Factory, Peter Rauhofer, і Danny Tenaglia.

Йоко Оно є володаркою багатьох нагород за внесок у сучасне мистецтво. У 2009 році Оно удостоїлася найвищої нагороди на 53-й Венеціанській бієнале, отримавши "Золотого лева". У березні 2012 року художниця і співачка стала лауреатом австрійської премії Оскара Кокошки. Крім того, Йоко Оно удостоєна нагороди від міста Хіросіма за внесок у сучасне мистецтво і рух боротьби за мир.

У серпні 2012 року Йоко Оно із сином Шоном Ленноном створили коаліцію Артисти проти фрекінгу - методу гідравлічного розриву пласта, який застосовується у видобутку сланцевого газу. Членами коаліції стали музиканти Пол Маккартні і Рінго Старр, співачка Леді Гага, актори Алек Болдуїн і Ума Турман, а також письменник Салман Рушді.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.