Спецпроект

В Єгипті вводять нові платежі для туристів заради музею

Економічна криза в Єгипті призвела до того, що влада країни має намір просити у туристів по $1 за кожну ніч, проведену в країні фараонів. Зібрані кошти підуть на фінансування будівництва найбільшого музею в світі.

Про це пише rt.com.

Тепер всім туристам, які приїжджають в Єгипет і зупиняються в готелях, до рахунку буде доданий $1 за кожну добу. Ця сума не є податком або чайовими і платити її необов'язково.

Таким чином влада розраховує зібрати пожертви на будівництво Великого єгипетського музею. Якщо все піде за планом, то музей може відкритися в 2015 році.

Важка економічна криза, в якій перебуває країна, залишила без грошей музейні фонди. Саме від них залежало будівництво найбільшого музею в світі. За задумом єгиптян, музейний комплекс буде займати 100 тис. квадратних метрів, і в ньому розташується колекція старожитностей, які до цих пір знаходяться в сховищах по всій країні.

Будівництво почалося в березні 2012 року на плато Гіза в передмісті Каїра недалеко від єгипетських пірамід. Початковий бюджет проекту склав $ 800 млн. Ці гроші Єгипту надало японське агентство міжнародного співробітництва.

Нова міра туристичних пожертвувань була схвалена в Міністерстві туризму Єгипту. Гроші зможуть заплатити всі бажаючі підтримати проект будівництва музею. Максимальна сума, яку запропонують оплатити мандрівникам, складе $7. У міністерстві не сумніваються, що туристи підуть назустріч і будуть оплачувати новий рахунок.

Дивіться також інші матеріали за темою "Єгипет"

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.