В Парижі відкрили квартиру, в яку 70 років ніхто не заходив. ФОТО

У Парижі виявили квартиру, залишену власниками на початку Другої світової війни. Помешкання перетворилося на "капсулу часу", зберігши з 1940-х інтер'єр і деталі побуту.

Покинуте приміщення виявили після того, як його власниця померла у віці 91 року, пише Дейлі Мейл.

Пані де Флоріан втекла зі столиці Франції на південь країни на початку Другої світової. Вона ніколи не поверталася у Париж і, схоже, у квартиру з того часу ніхто не заглядав, повідомляє видання.

Будинок із "капсулою часу" розташовано у 9-му окрузі Парижу, між площею Піґаль та Оперою. Власник регулярно сплачував комунальні платежі, тож долею помешкання ніхто не переймався до смерті пані Флоріан.

Експерти, яких спадкоємці покійної попросили оцінити майно у квартирі, кажуть, що це було схоже на візит до замку Сплячої Красуні, де час зупинився ще в 1900-х роках.

Фото: dymontiger.livejournal.com

Всі речі були укриті товстелезним шаром пилу і павутиння.

 

Особливу увагу експертів привернув портрет жінки у рожевій сукні пензля італійського класика епохи декадансу Джованні Болдіні. "Не було жодної згадки про цю роботу, вона ніде не виставлялася, - зазначив арт-експерт Марк Оттаві. - Хоча, без сумніву, це був саме він".

 Очевидно, це і є портрет Марти

Зрештою виявилося, що бабуся власниці - актриса Марта де Флоріан - була музою відомого портретиста. 

У квартирі знайшли "палкі листи" шанувальників актриси, які Марта збирала в підшивку. Серед фанатів актриси був французький прем'єр Жорж Клемансо (той самий, що в 1918 році ініціював висадку десанту Антанти на півдні України).

 Всередині "капсули часу"

Коли ж у згортку виявили любовного листа від Болдіні, експерти остаточно упевнилися в автентичності роботи. Портрет було написано у 1898 році, коли Марта де Флоріан мала 24 роки.

 Перший мультик із Мікі-Маусом з'явився у 1928 році. Очевидно, це іграшка нещодавно померлої власниці 

Картину виставили на акціоні зі стартовою ціною 300 тисяч євро. Зрештою її було продано за 2,1 млн - рекордна для робіт Болдіні ціна.

Як відомо, у 2013 році берлінську квартиру, де в 1980-х мешкала громадянка соціалістичної Німеччини Ангела Меркель, було виставлено в добову оренду.

Дивіться також інші матеріали за темою "Побут"

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.