Спецпроект

У Києві виставлять предмети, подаровані Януковичу. ФОТО

У Національному художньому музеї обіцяють відкрити виставку предметів, вивезених з екс-президентської резиденції "Межигір'я".

Про це повідомляє Сергій Андрушко у статті для "Чесно", пише УП.

Значна частина експонатів, які покажуть українцям в НХМУ, – це подарунки Януковичу.

Януковичу дарували цінні подарунки не лише чиновники, генеральні прокурори та народні депутати. Коштовні дари йому передавали і державні органи.

Для подарунків Януковичу були свої стандарти: до подарунків мав бути доданий їхній опис із вказівкою, від кого саме та у чому його цінність.

Наприклад, на книзі "Мінея", виготовленій у 1789 році (подарунок голови контрольно-ревізійного управління Петра Андрєєва) вказано, вона "занесена до каталогу особливо рідкісних слов'янських стародрукарських книг".

 

Віктор Ющенко подарував Януковичу книгу Тараса Шевченка "Гайдамаки", надруковану у 1886 році.

 

Віктор Пшонка у своєму розцяцькованому стилі подарував амфору італійської фірми "Baldi". На сайтах схожі амфори коштують 8-10 тисяч доларів.

 

Дмитро Тимченко подарував Януковичу самого Януковича – статуетку з написом на ній "Символ нашої перемоги".

 

Депутат Володимир Макеєнко подарував екс-президенту набір "Лебідь" – підставку під горілку та ікорницю зі срібла 925 проби вагою у 1 кілограм222 грами.

 

Серед іншого Януковичу дарували шкіру крокодила, тарілку авторства Пабло Пікассо, книгу "Апостол" (1574 р.) Івана Федорова та низку інших стародруків і цінностей.

 

Як відомо, у березні 2014 року в НХМУ передали цінності з маєтку екс-голови Генпрокуратури Пшонки.

Тоді ж повідомлялося, що близько 500 цінних артефактів, знайдених у Межигір'ї, вивезли до Національного художнього музею, де з них готують експозицію.

Після цього музейників припинили пускати на територію екс-резиденції.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.