У Світовій спадщині ЮНЕСКО - нові місця і краєвиди. ФОТО

Організація Об'єднаних націй із питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) доповнила свій перелік Світової спадщини. Африканська річка, яка впадає в пустелю, найдовший у світі канал у Китаї, дороги інків та Шовковий шлях... України в переліку немає.

Про це повідомляють Євроньюз.

Отже, до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО потрапили:

Дельта річки Окаванґо у Ботсвані (Африка) з унікальною екосистемою:

 Буйволи в дельті Окаванґо - найбільшій на Землі "внутрішній річковій дельті". Окаванґо не впадає в океан, її величезна маса води розчиняється в пустелі Калахарі

Печера Шове на південному сході Франції із наскельними малюнками, яким 36 тисяч років:

 Малюнки людини кам'яної доби з печери Шове. Дикі коні (тарпани), волохаті носороги і дикі буйволи (тури). Загалом у печері понад 300 малюнків. Також є багато людських слідів на підлозі

Будівля тютюнової фабрики "Ван Нелле" в Роттердамі, що є взірцем інтернаціонального стилю [різновид модерну 1930-60 років] у промисловій архітектурі:

 Споруджена в 1925-31 рр. будівля фабрики є зразком інтернаціонального стилю - жодного "історичного" декору, рівні лінії, залізобетон, скло, відкриті простори і функціональність

Виноградники італійського регіону П‘ємонт з їхніми мальовничими краєвидами:

Оточений з трьох боків Альпами П'ємонт - один із найпівнічніших італійських регіонів. На початку XIX сторіччя в тому числі й високі тарифи Австрійської імперії на експорт вина призвели до повстання Джузеппе Гарібальді та війни за незалежність і об'єднання Італії

Турецьке місто Бурса та сусіднє село Джумаликизик, що зберегли архітектуру часів заснування Османської імперії:

 Типова вуличука у Джумаликизику , XIV сторіччя

Шовковий шлях – дорога завдовжки 5000 кілометрів, що поєднувала Китай із Середземномор‘ям:

Могильні кургани на трасі Шовкового шляху в Казахстані. Бес-Шатир ("п'ять наметів"), VI сторіччя. Загалом до Шовкового шляху ЮНЕСКО віднесло 33 пам'ятки (22 в Китаї, вісім - у Казахстані і три - в Киргизстані). Фото: travelokazakhstan.com

Дороги інків – мощені шляхи в Андах, прокладені давньою південноамериканською цивілізацією:

 Фрагмент дороги Імперії інків. Загалом мережа тих доріг сягає 30 тисяч км в шести країнах - Колумбія, Перу, Еквадор, Болівія, Чилі, Аргентина. 6 тисяч із них потрапило до переліку ЮНЕСКО. Оскільки індіанці не знали колеса, їхні траси могли мати сходи або підвісні мости

Також повідомляється, що до переліку Світової спадщини потрапив Великий канал у Китаї - найдовша рукотворна річка у світі (майже 1800 км):

Великий канал у Пекіні. Канал почав будуватися 1400 років тому - у V сторіччі до нашої ери. У X сторіччі - спеціально для каналу - винайшли шлюз

В перелік Світової спадщини ЮНЕСКО входять видатні культурні і природні цінності, що становлять надбання всього людства.

Наразі Україна представлена у списку Світової спадщини ЮНЕСКО такими об'єктами: собором Святої Софії і Києво-Печерською лаврою в Києві, історичним центром Львова, будівлею Чернівецького університету, дерев'яними церквами східного обряду в українських і польських Карпатах, античним Херсонесом, буковими пралісами Карпат і геодезичною дугою Струве.

У листопаді 2013 року повідомлялося, що в поточному році ЮНЕСКО розгляне можливість включення до переліку Світової спадщини пам'яток Кримського ханства із Бахчисарайського історико-культурного заповідника, але наразі це неможливо.

У липні 2012 року на сесії комітету ЮНЕСКО було відмовлено у включенні Андріївської та Кирилівської церков у Києві у список пам'яток Світової спадщини.

Дивіться також інші матеріали за темою "ЮНЕСКО"

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.