29 січня 1918

У Києві презентували трейлер фільму «Крути 1918». ВІДЕО

Міністр культури Євген Нищук вважає, що український художній фільм про героїв Крут має стати подією 2018 року.

Таке переконання пан Нищук висловив під час презентації першого трейлеру фільму "Крути 1918" в четвер, 25 січня – повідомляє "Україна молода".

Постер фільму "Крути 1918". Фото: з ФБ-сторінки фільму "Крути 1918"

"Сподіваюсь, що фільм стане великою подією, як торік нею були "Кіборги". Я дуже радий, що ця тема нарешті постане перед глядацькою аудиторією України, Європи і світу. Я думаю, що всі ми будемо захоплюватися цією картиною", - сказав міністр.

Євген Нищук назвав фільм історією, що дала імпульс героїзму, самопожертві, який передався далі.

"Ця фантастична тема могла б вийти на екрани ще років тридцять тому, бо це легенда, яка може бути світовою. На такому героїзмі будується народ, нація, країна. Вони не були просто жертвою. Вони зупинили на декілька днів війська російської імперії і цим самим дали можливість представникам Української Народної Республіки підписати Брестський мир. Так, вони її не втримали. Але втримати її – завдання наше", - зазначив Нищук.

Міністр культури також розповів, що цю тему виношував ще зі студентських років.

"Я дуже любив цю тему і мріяв знятися в кіно про героїв Крут. Але нині мій вік уже перевалив, щоб я зіграв хлопця, тож у цій картині я зробив невеличкий автограф, зігравши невеличку епізодичну роль батька одного з героїв", - сказав Нищук.

Прем’єра фільму запланована на грудень 2018 року.

Нагадуємо, що у 2017 році розпочалися зйомки історичного бойовика про бій під Крутами.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.

Вийти на слід Романа Шухевича. Невдала спроба МГБ

Планів і операцій МГБ із розшуку Романа Шухевича було багато. Але всі вони не мали успіху. І лише 5 березня 1950 року чекісти змогли вистежити його у селі Білогорща поблизу Львова. Того разу йому не вдалося вирватися з оточення. Довелося прийняти останній нерівний бій, в якому Головнокомандувач УПА загинув. Водночас працівники МГБ могли б встановити його місце переховування ще роком-півтора раніше. Але не все пішло так, як вони задумали.