Каральна психіатрія проти вільнодумства: виставка у Музеї шістдесятництва

У Музеї шістдесятництва діє тематична виставка «Каральна психіатрія: погляд з України», де можна ознайомитись з матеріалами, які розповідають про історію застосування каральної психіатрії в Україні. В радянські часи каральна психіатрія використовувалась для знешкодження осіб, яких влада вважала суспільно небезпечними.

Про це повідомляє Український інститут національної пам’яті.

 Експозиція виставки

Фото: УІНП

Експонати виставки охоплюють значний період, від XVIII століття до нашого часу. У 1920-1930 ті роки минулого століття божевілля використовувалися для уникнення пильної уваги ЧК та "розстрільних" статей. Таким чином вдалося уникнути репресій і перебратися за кордон поетові Тодосю Осьмачці, пацієнтами "жовтих будинків" були Володимир Сосюра та Андрій Головко.

Зовсім іншими стали функції "спецзакладів" у 1960-1980-х роках, коли психіатрію почали використовувати для боротьби з інакодумцями, застосовуючи нейролептики та інші препарати для зміни свідомості.

У спогадах дисидентів зустрічаємо, що найбільше вони боялися не ув’язнення у таборі, в’язниці чи заслання, а визнання неосудним і закриття у спецпсихлікарні МВД СРСР.

Якщо з місця позбавлення волі можна було повернутись після відбуття терміну ув’язнення, то час перебування у психіатричній клініці фактично не було визначено. Через спецпсихікарні МВД СРСР пройшли генерал Петро Григоренко, Леонід Плющ, Зеновій Красівський, Йосип Тереля, Микола Плахотнюк, Анатолій Лупиніс, Василь Рубан, Ганна Михайленко та низка інших дисидентів.

Крім реального запроторення до "психушок" КГБ широко використовувала як засіб тиску на інакодумців шантаж і погрози застосувати каральну психіатрію, короткотермінове утримання в "спецзакладах". Через таке пройшли Василь Стус, Василь Овсієнко, Іван Сокульський. Юрій Вівдаш та інші.

На виставці представлено багато документів. Зокрема, "Акт № 52/с судово-психіатричної експертизи на випробовуваного Плахотнюка Миколу Григоровича", де читаємо:

"Психическое состояние: испытуемый во время беседы держится подчеркнуто свободно, с чувством собственного достоинства. В категорической форме отказывается вести беседу на русском языке, заявляя при этом, что передать свои мысли и переживания он может только на украинском языке, поэтому настаивает на присутствии на беседе переводчика. (…)

При беседе по поводу предъявленного обвинения становится злобным и раздражительным, говорил, что боролся и будет бороться с несправедливостью и неправильным отношением государства к Украине, неоднократно повторял, что Украина должна быть свободна, что руссификация ее не допустима". Сам Микола Плахотнюк відбув у психіатричних лікарнях 12 років.

  Експозиція виставки

Фото: УІНП

Примусове лікування завдавало серйозної шкоди здоров’ю людини. У 1976 р. після дозволу емігрувати з СРСР до Франції дисидент Леонід Плющ написав автобіографічну книгу "На карнавалі історії", де детально описав своє "лікування" у Дніпропетровську:

"Нейролептики та щоденні сцени притуплювали мене інтелектуально, морально й емоційно. Лікування і режим в психушці, як я побачив на власному прикладі, призначені відразу зламати людину і знищити її волю до опору. (…)

Хоч я намагався випльовувати таблетки, вони вбивали моє бажання читати, або думати, і я швидко тратив зацікавлення політичними справами, потім науковими, а тодій дружиною та дітьми. Пам’ять моя різко послабла, і моя мова стала коротка й уривчаста. (..)

У голові лишилися тільки думки про куріння і хабарі санітарам за додатковий вихід до вбиральні. Я навіть не хотів побачень, яких раніше так нетерпляче чекав… Побачення з дітьми були особливо болючі: доводилося штучно всміхатися і намагатися жартувати.

Я все більше боявся, що моя деґрадація невигойна і що я допоможу своїм катам тим, що збожеволію. Почуття безвихідності, необмежености перебування в цьому пеклі спонукало багатьох здорових в’язнів думати про самогубство. Я теж тратив волю до життя. Тримався я тільки самозаклинанням: не розлютитися, не забути, не піддатися!".

Лікування галоперидолом, який пригнічує розумову діяльність, - улюблений метод радянської "психіатрії"

Фото: УІНП

 

Окремий стенд виставки присвячений долі одного із засновників української Гельсінької Групи, генерала Петра Григоренка, який так само став жертвою каральної психіатрії.

Лише незалежна психіатрична експертиза, яку провів Семен Глузман, не дозволила подальше його утримання в психіатричній установі, хоча сам Глузман після цього потрапив "на олівець" КГБ і невдовзі теж був заарештований і засуджений за правозахисну діяльність.

Також на виставці є свідчення про те, як каральна психіатрія застосовується в наш час, зокрема в окупованому Криму до українських політв’язнів.

Крім стендів на виставці представлені інсталяції, які передають дух каральної психіатрії, демонструються шприци та ліки, якими намагалися "перевиховувати" незгодних.

Виставка "Каральна психіатрія: погляд з України" діятиме в Музеї шістдесятництва до 28 січня.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".