Людство кайфувало від коноплі тисячі років тому. Археологи знайшли докази. ФОТО

Досі було мало археологічних доказів, які б дозволяли визначити, коли людство почало використовувати канабіс для наркотичних цілей. Проте під час розкопок 2500-річного поховання на заході Китаю знайшли найдавніший прямий доказ, що людство вживало коноплю заради її психотропних властивостей.

Науковці з Китаю та Німеччини проаналізували дерев’яні фрагменти та спалені камінці з горщиків, знайдених у гробниці. Результати аналізу цілком збігаються з хімічними властивостями канабісу – особливо того її різновиду, який має високий вміст тетрагідроканабінолу (ТГК), найсильнішої психоактивної речовини в рослині, інформує "Сі-Ен-Ен".

Автори дослідження, опублікованого 12 червня в журналі Science Advances, припустили, що коноплю, імовірно, використовували під час поховальних церемоній для зв’язку з духами або з небіжчиками.

Скоріш за все, канабіс спалювали, як ладан, в закритому просторі, щоб отримати пари.

 
У похованні віком 2500 років археологи знайшли свідчення того, що канабіс використовували в давнину заради його психоактивних властивостей
CNN

Директор Інституту історії людства ім. Макса Планка (м. Єна, ФРН) та автор звіту Ніколь Буавен (Nicole Boivin) сказала, що коноплю спалювали на розжарених каменях всередині дерев’яних жаровень-контейнерів для гарячого вугілля.

"Це єдиний спосіб, у який можна було курити до винайдення люльки, яке сталося значно пізніше", — сказала вона.

10 таких жаровень знайшли на Джирзанкальському цвинтарі в горах Паміру поруч із китайсько-пакистанським кордоном

Багато істориків виводили джерела куріння коноплі зі степів давньої Центральної Азії, але єдиним свідчення цього була одна згадка у творі грецького історика Геродота (кінець першого тисячоліття до н. е.).

 
Поховання, яке знайшли на заході Китаю 
CNN

За словами авторів дослідження, воно дає перше конкретне свідчення куріння канабісу в цьому регіоні, хоча досі неясно, чи люди, поховані на кладовищі Джинзаркал активно вирощували коноплю чи просто шукали рослини з більшим вмістом ТГК.

Автори дослідження зазначають, що рослини канабісу виробляють більші кількості активних сполук, коли ростуть на більших висотах, і це може бути поясненням, чому сильніші рослини були виявлені людьми, які жили в гірських місцевостях, як Памір. Хоча зараз регіон віддалений, колись він міг розташовуватися на Великому шовковому шляху,

 
Жаровня та каміння, яке в ній розжарювали задля випарювання коноплі
CNN

"Наше дослідження припускає, що знання про куріння канабісу та специфічні хімічно-наркотичні різновиди рослини канабісу було частиною куьтурних традицій, які поширювалися вздовж цих торгових шляхів", — говорить Роберт Шпенглер, провідний археоботанік дослідження і також співробітник Інституту Макса Планка.

"Сучасні погляди на коноплю суттєво відрізняються в залежності від культури, але ясно, що ця рослина має довгу історію вживання людьми в медичних, ритуальних і рекреаційних цілях протягом незчисленних тисячоліть", — додає він.

Як повідомлялося, іспанські вчені дійшли висновку, що розділення соціальних ролей чоловіків і жінок почалося в неоліті.

У Якутії викопали відірвану голову першого відомого плейстоценового вовка з неушкодженим мозком.

Розділення соціальних ролей чоловіків і жінок почалося в неоліті.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.