Ніхто не насмілиться скасувати вітання "Слава Україні!" - генерал Забродський

Нардеп "ЄС" прокоментував скасування дії "Стройового статуту", який вводив бойове вітання.

Скасування бойового вітання "Слава Україні – Героям слава!" – не буде. Навряд чи хтось насмілиться зазіхнути на бойове вітання, яке вже визнане українськими воїнами. Таку думку висловив народний депутат з фракції "Європейська Солідарність" генерал-лейтенант Михайло Забродський, повідомляє 5-й канал.

 

"Зараз піднімається чимала хвиля обурення тим, що нещодавно Верховна Рада голосуванням майже всього залу скасувала дію "Стройового статуту". Основна претензія, яка висувається до законотворців – це те, що разом із "Стройовим статутом" відмінилося славне нещодавно введене бойове вітання "Слава Україні – Героям слава!", – пояснив Михайло Забродський.

Він додав: "Одразу хочу сказати: відміна "Стройового статуту", а точніше позбавлення його статусу закону України не має нічого спільного з метою відмінити вітання, яке було нещодавно введене і вже встигло прижитись у Збройних силах України".

Забродський також заявив: "Особисто в мене немає жодного сумніву, що ніхто не буде зазіхати на те, щоб вітання, яке було введене і прижилось з Збройних Силах, перестало застосовуватись або припинило існувати.

Впевнений, що в керівному документі, над яким зараз працюють в Міністерстві оборони і в Генеральному штабі Збройних сил України, всі ці моменти будуть врегульовані".

Забродський зазначив, що до 1 березня мають бути розроблені нормативні документи, які впорядкують ці питання: "По-перше, до першого березня діє попередня редакція статуту, яка чітко визначає виконання стройового вітання, і зокрема вітання "Слава Україні – Героям слава!".

Цим самим законом Кабінету Міністрів України, а саме Міністерству оборони доручено до 1 березня розробити свій документ, який би визначав всі положення, які до останнього часу містились у "Стройовому статуті", – відповідно і порядок вітання військовослужбовців, військових підрозділів", – повідомив Забродський.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.