АНОНС: Презентація фотоальбому унікальних світлин «Незалежність. Найкращий час»

Сьогодні Український інститут національної пам’яті спільно з «Укрінформом» та видавничим домом «Антиквар» презентують унікальний фотоальбом до 30-річчя проголошення незалежності України – «Незалежність. Найкращий час» / «Independence. Prime Time».

Про це повідомила пресслужба УІНП.

 

На сторінках видання 30 років незалежності показані крізь об'єктив фотокореспондентів "Укрінформу". Фотоархів агентства – найбільший в країні, він налічує понад пів мільйона фото, тож саме там зберігається найповніший фотолітопис нашої новітньої державності. Більшість світлин опубліковані в альбомі вперше.

Утім, презентований фотоальбом не є ілюстрованою історією України, радше це сфокусований погляд на шлях, пройдений країною за цей час, на сумні, радісні, хвилюючі та пам'ятні події, свідками й учасниками яких ми були. Кожному з п'яти розділів видання передує есе публіциста, письменника й театрального критика Віталія Жежери, яке допомагає відчути атмосферу й дух на тих відтинках нашого спільного шляху у 30 років завдовжки.

Фотоальбом виданий одразу українською та англійською мовами. Він вийшов друком у видавничому домі "Антиквар".


До участі у презентації запрошені як безпосередні творці фотоальбому, так і дипломати, урядовці, представники культурної та інформаційної сфер, яким це видання може стати в нагоді. Учасники зможуть отримати примірник фотоальбому.


Спікери презентації:

Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України;

Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам'яті;

Олександр Харченко, генеральний директор Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ";

Ганна Шерман, директорка видавничого дому "Антиквар";

Віталій Жежера, публіцист, письменник, автор есе, що увійшли до фотоальбому.


Час: 26 січня, вівторок, 12:00


Місце: "Укрінформ" (Київ, вул. Б. Хмельницького, 8/16, 2 поверх).


Презентація транслюватиметься на ютуб-каналі "Укрінформу". Відвідання заходу за акредитацією: anna@ukrinform.com та за дотримання правил відвідання пресцентру "Укрінформу" у період протиепідемічних обмежень.


Електронна версія фотоальбому також буде оприлюднена на сайті Українського інституту національної пам'яті.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.