З'явився указ про лауреатів Шевченківської премії і новий склад комітету

Президент Володимир Зеленський своїм указом оголосив лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка за 2023 рік і затвердив новий склад Шевченківського комітету.

Національну премію України імені Тараса Шевченка 2023 року присуджено:

Калитко Катерині Олександрівні, поетесі – за книгу поезій Орден мовчальниць;

Компаніченку Тарасу Вікторовичу, Бережнюку Максиму Павловичу, Данилейку Северину Володимировичу, Криську Ярославу Андрійовичу, Охрімчуку Сергію Михайловичу, виконавцям гурту Хорея Козацька – за авдіоальбом Пісні Української революції;

Назаренку Михайлу Йосиповичу, літературознавцеві - за книгу Крім Кобзаря. Антологія української літератури. 1792 - 1883" у двох частинах;

Портнікову Віталію Едуардовичу, журналістові - за публіцистичні статті та виступи останніх років;

Цілик Ірині Андріївні, режисерці - за документальний фільм Земля блакитна, ніби апельсин.

До слова, аудіоальбом був створений гуртом "Хорея Козацька" та його лідером Тарасом Компаніченком з ініціативи й у співпраці з Український інститут національної пам'яті. 

"Коли згадують результати роботи нашої команди в Український інститут національної пам'яті здебільшого говорять про декомунізацію. Але насправді ми не лише успішно усували совкове, але й творили чи підтримували якісний український культурний продукт. Євгенія Подобна отримала Шевченківську премію за наш спільний проєкт "Дівчата зрізають коси". Серед цьогорічних лауреатів ще один підтриманий нашою командою "Пісні української революції". Вітаю і дякую усім авторам, особливо Тарас Компаніченко", -зазначив історик, народний депутат України Володимир В'ятрович.

Повідомляється, що в 2023 році розмір Шевченківської премії складає 429 тисяч гривень.

Також Глава держави затвердив новий персональний склад Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, з ним можна ознайомитися в указі Президента України

Нагадаємо, у 2023 році вперше в історії Шевченківської премії 9 березня не були оприлюднені імена лауреатів та не опублікований відповідний указ президента. Наступного дня стало відомо, що список вирішили доповнити новою номінацією - За внесок у перемогу, і оголосити раніше визначених лауреатів та нових 22 травня.

 

Теми

Останні дні і смерть Міхновського

Вранці 4 травня 1924 року 4-річний син Володимира Шемета – Ждан – вийшов у садок свого дому. Там дитина першою побачила, на старій яблуні, повішаним майже двометрове тіло гостя свого батька – Миколу Міхновського. Згодом Ждан розповість Роману Ковалю, що батько знайшов у кишені покійного записку: "Волію вмерти власною смертю!"

Останнє інтерв'ю мисткині Людмили Симикіної

Через мою майстерню пройшли всі дисиденти. Всім шилась свита. Я знала всі біографії. Я їх втішала, жаліла. Я знімала ту напругу психічного тиску, одягали новий одяг, знімали той, що вони мали, і вони відважно носили це. Я мріяла про іншу державу, про інший устрій. А одяг шився для цієї мрії. Ось сутність моя була в 1960-ті роки.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.