У кінотеатрах стартував показ фільму «Іван і Марта» про подружжя шістдесятників Дзюбів

З 2 листопада у кінотеатрах України відбудеться показ документальної стрічки "Іван і Марта" про життя письменника, дисидента Івана Дзюбу та його дружину Марту Дзюбу.

Про це пише Суспільне.

Стрічка розповідає про українського літературознавця, дисидента, письменника, громадського діяча Івана Дзюбу та його дружину Марту. Разом вони прожили 62 роки. Історію кохання та громадської позиції двох інтелігентів розповідатиме з екрана Марта Дзюба.

Івана також можна буде побачити у фільмі – письменник з'являється, зокрема, на початку стрічки та у її завершальних епізодах. 

"Нам пощастило – майже весь час роботи над фільмом (2018-2022 рр.) наш герой був з нами. У липні 2021 року ми встигли зняти його ювілей — 90-річчя. Нині відеоплівка випромінює додаткові сенси — і життя Івана Михайловича, і нашого ставлення до матеріалу", — зазначає режисер фільму Сергій Буковський.

Зйомки "Івана і Марти" тривали з липня 2021 року.

Іван Дзюба був одним з ініціаторів першого в СРСР публічного протесту проти політики влади — у вересні 1965 року на прем'єрі фільму "Тіні забутих предків" у кінотеатрі "Україна", що в Києві, разом із Василем Стусом і В'ячеславом Чорноволом він вийшов на сцену, оприлюднивши інформацію про таємні арешти української творчої інтелігенції.

Іван Дзюба – автор праці "Інтернаціоналізм чи русифікація?", написаної у 1965 році.

У 1970-х роках Іван Дзюба був підданий гонінням за свої погляди, а 1972 року був виключений зі Спілки письменників України. Того ж року його ув'язнили на 18 місяців. Був одним із засновників Народного руху України у 1989 році. У 1992 році став другим міністром культури України. Є автором понад 400 праць та наукових статей. У 2001 році Івану Дзюбі надали звання Героя України. 

22 лютого 2022 року, за два дні до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Іван Дзюба помер. 

Марта Дзюба народилась у Львові, навчалась на фізичному факультеті Львівського університету, 1962 року познайомилась зі своїм майбутнім чоловіком Іваном Дзюбою та переїхала до Києва.

Сергій Буковський — відомий український режисер-документаліст, лауреат Шевченківської премії. Серед найвідоміших його стрічок — "В. Сильвестров" про композитора Валентина Сильвестрова, "Головна роль" про кіноакторку Ніну Антонову, та "Живі" про українців, які пережили Голодомор 1932-1933 років.

 

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.