5 жовтня 1918: Крим та Україна

Цими днями нарешті мають вияснитися політично-державні відносини між Кримом та Україною. Як відомо, до Київа приїхала делегація кримського уряду для вирішення основ, на котрих Крим має приєднатися до України.

Цими днями нарешті мають вияснитися політично-державні відносини між Кримом та Україною. Як відомо, до Київа приїхала делегація кримського уряду для вирішення основ, на котрих Крим має приєднатися до України.

Для українського громадянства було з самого початку очевидно, що Крим не має ніяких підстав бути незалежною державою, що для населення Криму після розкладу бувшої російської держави найкращою політично державною комбінацією повинно бути приєднання до України на певних політичних умовах, які забезпечили б кримському населенню широку політичну автономію у внутрішньому життю.

Ми виходимо з того факту, що населення Криму дуже неоднородне, що економичні ресурси його надзвичайно невеликі, що міжнароднє становище при таких обставинах буде хистке – а через це його самостійність буде фіктивною, невигідною для кримського населення і шкодливою для України.

Справді, як би Крим був заселений виключно татарами або руськими – то тоді ще можна було б серіозно говорити про приєднання його до Туреччини чи Росії, як що не брати під увагу його тісного економичного звʼязку з Україною.

Але коли татари складають усього 40% населення, руські коло 20%, українці до 25, а решту – инші народности, коли економично Крим без України не може ніяк прожити, що особливо виявилося під час недавньої економично-митної боротьби, коли само населення висловлюється за приєднання до України - то спроби кримського уряду, який слідом за донським, оповістив тимчасову самостійність Криму, очікуючи того менту, коли прийде до відбудування бувшої Росії, потерпіли повне фіяско.

Не тільки органи земського та міського самоврядування, а також торгово-промислові кола, не погоджуючись з своїм урядом, подавали українській владі докладні записки та робили заяви в пресі про приєднання Криму до України на автономних підставах.

Тільки представники кримського уряду ще й досі не залишили своїх хитро-мудрих планів і настоюють на федерації такого характера, який нагадує більше конфедерацію чи спілку двох самостійних держав.

Ми глибоко переконані, що політичні і економичні інтереси Криму та України диктують їм найтіснішу форму об’єднання, при якому кримське населення мало б найбільше користей і одночасно з тим мало автономний устрій у внутрішніх справах.

Очевидно, що фінансова та торгово-промислова політика, залізниці та пошта і телеграф, військові справи та суд, закордонна політика і законодавство повинні бути для Крима і України спільними.

Зате всі инші справи внутрішнього життя і устрою, як освіта, хліборобство, самоврядування і т.д. повинні лишитися в компетенції кримського законодавчого органу.

Ми вважаємо розвязання кримсько-українських відносин в такий спосіб за найкраще для обох сторін і бажаємо, щоб кримсько-українські переговори як найскорше закінчились, бо цього вимагають інтереси населення обох країв.

Політично-економичні інтереси України диктують рішучо, щоб формою об’єднання була автономія Криму чи федерація обмеженого типу, а ні в якім разі не конфедерація чи союз, як того домагаються деякі кола кримського уряду, підкреслюючи, що вони ще сподіваються світового конгресу, який остаточно вирішить долю Криму.

Для мене ясно, що ці кола бажають приєднати Крим до Росії, а через це нині будуть робити ріжні труднощі для скорого вирішення справи.

Будемо сподіватись все ж таки, що кримсько-українські переговори підуть иншим шляхом, ніж русько-українські.

Нова рада. – 1918. – 5 жовтня.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.