2 вересня 2021
Тексти

«Яблуко зі сталі»: Історія ОУН Давіда Свободи

Покоління, про яке я пишу, не пізнало нічого окрім воєн та соціальних злиднів. Це покоління зіткнулося з дилемами, які сьогоднішнім «суддям» важко відчути та зрозуміти. Це не означає, що герої моєї книги автоматично заслуговують на всепрощення, але варто зрозуміти їхні мотиви (завжди, зрештою, актуально, що між тим, хто тисне на курок та його жертвою знаходиться лиш надособове Сумління).
Колонки

Олександр Алфьоров: З Днем народження, гривне!

25 років тому – 2 вересня 1996 р. до обігу, на зміну гіперінфльованим купонам, прийшла гривня. Але історія наших грошей почалась задовго до того! Слово «гривня» - похідне від слова «гривна», яке походить від слово "грива"/"шия" і позначало срібний обруч, який носили на шиї і який мав свою вагу.
Коротко

У Зеленського пропонують перейменувати Україну

Радник глави Офісу президента Олексій Арестович пропонує перейменувати Україну

Архів національної пам'яті підписав договір про співпрацю з Національним архівом Латвії

Урочисте підписання відбулося у Будинку митрополита Національного заповідника «Софія Київська» за участі архівістів, політиків, журналістів, істориків та науковців

З 1 вересня УГКЦ в Італії перейшла на григоріанський календар

Апостольський Екзархат Української Греко-Католицької Церкви в Італії з 1 вересня почав жити за григоріанським церковним календарем.

У Батурині презентують відтворене “Мазепинське Євангеліє”

У Національному заповіднику “Гетьманська столиця” в Батурині відбудеться презентація факсимільного видання так званого “Мазепинського Євангелія” початку XVIII століття.

У Львові збирають підписи за демонтаж пам’ятника Моцарту-сину

Громадська активістка та мисткиня Наталія Криничанка зареєструвала е-петицію про демонтаж пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту, бо вважає, що він спотворює історичний та мистецький простір міста.

У Краматорську відкрили пам’ятник Василю Стусу

У Краматорську на Донеччині відкрили пам’ятник Герою України, видатному українському поету Василю Стусу.

"Слуги народу" готують правки до проєкту Великого державного герба

Народні депутати готують правки до законопроєкту про Великий герб України. Багатьох турбує корона та фізіологія лева.