"Ми б’ємо в Великий дзвін…". До Дня пам’яті жертв Голодоморів

Ці слова прозвучали 29 жовтня 1933 року.

Голова Празького громадського комітету рятунку України, визначний український соціолог, публіцист і політичний діяч Ольгерд Бочковський на протестаційних зборах з болем і надією бив на сполох:

"В кайданах страшної неволі Україна мовчить. Але не сміємо мовчать ми, що на волі… Лише еміграція – в Європі та за океаном – може вільно висловити свій засуд… Ми, немов той символічний дзвін, що є тільки mortuos plango, але й передовсім vivos vocota fulgura flango!

Так, ми кличемо всіх живих до боротьби! Ми б`ємо в великий дзвін на алярм перед усім культурним світом! Ми протестуємо й тавруємо перед ним нечувані злочини большевицької диктатури, заподіяні на- шому народові! Ми апелюємо до сумління Європи!".

Важливі документи, які відображають реакцію української еміграції на інформацію про голод в Україні, зосереджені в фондах ЦДАВО України. Зокрема, в тій компактній джерельній збірці, що в сучасній історіографії носить назву "Празькі архіви" та фонді 5235 "Уряд УНР в екзилі".

Серед представлених документів є листування та статті, огляди преси та інформаційні повідомлення та листівки, документи комітетів допомоги, промови та звернення.