В Ізраїлі урочисто відкривають пам'ятник Червоній Армії. ФОТО

В ізраїльському місті Нетанья відбудеться церемонія відкриття меморіалу, присвяченого перемозі солдат Червоної Армії над нацистською Німеччиною. Вперше в пострадянській історії монумент солдатам ЧА був споруджений не в країні колишнього соціалістичного табору.

Для Ізраїлю це перший пам'ятник, присвячений солдатам Червоної армії всіх національностей, а не тільки воїнам-євреям, котрі билися проти нацистської Німеччини в рядах ЧА.

В урочистій церемонії відкриття монумента візьмуть участь президент Ізраїлю Шимон Перес, президент Росіх Володимир Путін, а також "ряд відомих політиків і філантропів", на чиї кошти було споруджено монумент.

Про участь у церемонії офіційних представників української влади не повідомляється.

"У першу чергу, цей пам'ятник висловлює сильне почуття подяки держави Ізраїль і всього єврейського народу людям, хоробро билися з нацистами, звільнили євреїв з таборів смерті і які відіграли вирішальну роль у перемозі країн-союзниць над фашизмом", - заявив президент Світового Форуму російськомовного єврейства (СФРЄ) Олександр Левін.

Монумент зведений на відкритому майданчику на березі Середземного моря, а сам меморіал складається з двох частин. Щоб вийти до білих крил (вони символізують перемогу) на майданчику, треба пройти через вузький і темний лабіринт.

Фото: Наталія Колодій

"Лабіринт розповідає про важкий і тернистий шлях до перемоги, і тільки пройшовши через нього ви потрапляєте на відкритий, залитий світлом майданчик, увінчаний крилами перемоги", - зазначив Левін.

Пам'ятник Червоній армії в Болгарії розфарбували під комікси. ФОТО

Меморіал споруджено за проектом російських архітекторів Салавата Щербакова та Василя Перфільєва і за активної фінансової підтримки СФРЄ і Російського Єврейського Конгресу.

 

В лавах Червоної Армії воювали понад 500 тисяч євреїв, понад 200 тисяч із них загинуло.

В лавах Червоної Армії воювали від 4,5 до 7 млн українців. Згідно з радянською історіографією, 2,5 млн з них загинуло. Сучасні історики схильні вважати цю цифру більшою.

Остаточний акт капітуляції у Другій світовій від імені СРСР підписав українець, генерал Кузьма Дерев'янко.

У березні 2011 року повідомлялося, що пам'ятник ЧА в Нетаньї планується відкрити до 20-річчя двосторонніх відносин між Ізраїлем і Росією.

У листопаді було демонтовано пам'ятник Червоній Армії у Варшаві.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.