У Бухаресті "відреставрували" Леніна у вигляді гідри. ФОТО

У столиці Румунії Бухаресті на постаменті, де колись стояв пам'ятник лідеру партії більшовиків у Російській імперії Володимиру Леніну, встановили реконструйований монумент - тільки з фантастичним покручем замість голови.

Про це повідомляють "Тексти".

Тулуб вождя соціалістичної революції в Росії 1917 року - такий же, який був на старому пам'ятнику, але замість шиї та голови можна побачити чи то стебла квітів, чи то змій.

 За скульптурою - гігантська споруда офіційної газети Компартії Румунії "Скинтея" ("Іскра"). Зараз будівля здається під офіси

Автор незвичайного пам'ятника, румунський скульптор Костин Іоніце, назвав свою роботу "Гідра". За словами митця, мета його роботи – проілюструвати відсутність у громадян цікавості до політичних діячів.

 Румунський Ленін був копією пам'ятника, встановленого біля Московського держуніверститету

Твір сучасного мистецтва розташований в центрі Бухаресту навпроти колишнього "Дому вільної преси". Саме там раніше стояв гігантський пам'ятник Леніну, встановлений у 1960 році.

В 1990-му під час повстання проти лідера румунських комуністів Ніколае Чаушеску пам'ятник був прибраний.

П'єдестал від Леніна простояв порожнім 22 роки

Нагадаємо, в червні 2011 року у столиці Болгарі Софії невідомі розмалювали пам'ятник бійцям Третього Українського фронту, зобразивши їх у вигляді персонажів західної мас-культури.

У лютому 2012-го комісія Київради з питань культури та туризму відмовилась прийняти пам’ятник Леніну на бульварі Шевченка до комунальної власності міста Києва.

Дивіться також: "1989: Суд і страта родини Чаушеску. ВІДЕО"

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.