БЖЕЗІНСЬКИЙ: ЗАЯВИ ПРО "СМОЛЕНСЬКИЙ ЗАМАХ" - ЦЕ ОГИДНО

На польській політичній сцені присутні особи, які, можливо, є хворими. І своїми заявами про те, що катастрофа президентського Ту-154 під Смоленськом є замахом на вбивство, вони ділять суспільство і підривають авторитет держави. І це огидно.

Про це в інтерв'ю TVN24 заявив колишній радник президента США, американський політолог та геополітичний ідеолог, професор Збіґнєв Бжезінський.

За словами політолога, російська сторона зумисне не віддає уламки літака, бо "Росії важливо, щоб та справа і далі розділяла поляків".            

"На політичній сцені присутні особи, які - свідомо чи підсвідомо, бо хворі - розділяють суспільство і підривають авторитет держави, уряду і правосуддя, - зазначив Бжезінський. - І це огидно".

Американець польського походження розкритикував "безкінечні безвідповідальні дурниці про якийсь смоленський замах".

На його думку, "огидно і мерзенно припускати, що до замаху причетний, ймовірно, польський уряд, а може, й совіти, але так і не сказати, хто ж саме відповідальний [за катастрофу 10 квітня 2010 року]".

"Це все шкодить Польщі і підриває авторитет демократії, - додав Бжезінський. - І дає Росії нагоду й далі поглиблювати недовіру в самій Польщі".

На думку політолога, ті, хто роблять заяви про убивство пасажирів президентського літака, мають нарешті "чітко сказати, кого ж вони вважають за убивць": "Але вони того не роблять, бо бачать, що нема жодних доказів. Тим не менше, вони й далі грають у цю гру. Це невідповідально і гідно зневаги".

Бжезінський сподівається, що "більш відповідальні представники опозиції поставляться інакше" до смоленської теми.

"Бо зараз робляться надзвичайно шкідливі дії, - зазначив політолог. - І вочевидь, ці дії роблять кілька людей, які страждають на якісь психологічні проблеми. З людської точки зору цих людей можна зрозуміти, але їхнім діям нема місця в політичному житті".

Як відомо, минулого тижня газета "Жеч Посполіта" написала про виявлення польськими експертами на уламках Ту-154 у Смоленську та на місці катастрофи урядового літака слідів вибухівки.

Після цього лідер опозиційної партії "Право і справедливість", брат загиблого президента Ярослав Качинський, заявив з парламентської трибуни, що "вбивство 96 людей є неймовірним злочином і всі причетні мають понести відповідальність".

Військова прокуратура, яка розслідує причини трагедії, офіційно спростувала інформацію газети, а голова польського уряду Дональд Туск звинуватив брата Качинського у тому, що той своїми заявами про Смоленську катастрофу "нищить Польщу".

ПІзніше власник "Жеч Посполіта" вибачився за поширення неперевіреної інформацї. Внаслідок скандалу звільнилися кілька редакторів газети, які пустили матеріал про вибухівку у друк.

Як відомо, у травні 2012 роки представники польської парламентської слідчої комісії заявили, що причиною авіакатастрофи літака Качинського стали два вибухи на борту. Про це нібито свідчила велика кількість уламків літака і їхнє розташування після катастрофи. 

Літак польського президента Лєха Качинського Ту-154 розбився під Смоленськом вранці 10 квітня 2010 року. Повідомлялося, що під час посадки в умовах сильного туману він зачепився за верхівки дерев і впав. На борту перебувало 96 осіб - 88 пасажирів і вісім членів екіпажу. Ніхто не вижив.

Повністю перебіг подій щодо розслідування катастрофи 2010 року читайте за темою "Трагедія під Смоленськом"

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.