Поляки знімуть фільм про катастрофу президентського Ту-154. ВІДЕО

Польський режисер Антоні Краузе має намір навесні 2013 року розпочати зйомки фільму про авіакатастрофу Ту-154, в якій загинув президент Польщі Лех Качинський.

Про це повідомляє Кореспондент із посиланням на РІА "Новості" і продюсера картини Мацея Павлицького.

"Головна героїня - журналістка, а фільм починається катастрофою в тумані, - розповів продюсер про планований сюжет. - Паралельно розвивається розповідь про приватне розслідування головної героїні, про те, що сталося у цьому тумані, і про Польщу після 10 квітня 2010 року".

За словами Краузу, у фільмі буде присутня й ретроспектива подій перед катастрофою, включаючи візит президента Качинського до Грузії.

Як Ющенко з Качинським літав у Тбілісі. Рапорт польського пілота

В кінці фільму повториться сцена трагедії 10 квітня.

Режисер Краузе відомий, зокрема, роботою над екранізацією книги "Акваріум" втікача з радянських спецслужб на Захід Віктора Суворова. У 2011 році вийшла в світ остання його картина "Чорний четвер", у якій розповідається про розстріл демонстрації робітників у Гдині в 1970 році.

Зазначимо, Лех Качинський, який загинув в авіакатастрофі, особисто здійснював патронаж зйомок "Чорного четверга".

Трейлер попереднього фільму Краузе "Чорний четвер. Янек Вишневський упав"

Виконавців головних ролей Павлицький не назвав, проте зазначив, що бажання зіграти у фільмі виявило чимало відомих акторів.

Зйомки планують провести у Польщі, а також у США і Грузії з кінця березня – на початку квітня.

Трейлер голлівудського бойовика про російсько-грузинську війну. ВІДЕО

Прем’єра фільму запланована на 2014 рік.

Як відомо, літак польського президента Леха Качинського Ту-154 розбився під Смоленськом вранці 10 квітня 2010 року. Повідомлялося, що під час посадки в умовах сильного туману він зачепився за верхівки дерев і впав.

На борту перебувало 96 осіб - 88 пасажирів, серед них президент Качинський і його дружина, і вісім членів екіпажу. Ніхто не вижив.

Дивіться також:

"А якщо буде туман?" Останні 40 хвилин розмов у кабіні Ту-154. СТЕНОГРАМА

Бжезінський: "Розмови про замах на Качинського - це огидно"

Інші матеріали за темою "Трагедія під Смоленськом"

Інші матеріали за темою "Кіно"

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.