Спецпроект

Російські архівісти "спростовують винятковий характер" Голодомору

Федеральне архівне агентство Росії завершує підготовку тритомника, який спростовує "винятковий характер" голоду в Україні в 1930-х роках. Москва вважає, що Голодомор - це "пересмикування на шкоду Росії". При цьому 1,6 млн справ у російських архівах залишаються секретними.

Як повідомляє УНІАН, про це сказав заступник керівника Федерального архівного агентства Владімір Тарасов під час круглого столу на тему "Про протидію спробам фальсифікації історії народів на шкоду інтересам Росії", що пройшов у Раді Федерації РФ.

"Росархів виступив ініціатором ряду інформаційних заходів щодо проблеми голоду в СРСР, - заявив Тарасов. - Звичайно, це була реакція на ті події, які відбувалися в Україні. Для того, щоб нейтралізувати те, що там робилося, ми підготували спеціальний DVD диск "Голод в СРСР" і видали ці документи англійською мовою".

За словами Тарасова, російські архівісти зараз завершують підготовку фундаментального наукового видання - тритомного збірника документів "Голод в СРСР 1929-1934 року".

Голод в СРСР. Уривок із книги Тимоті Снайдера "Криваві землі"

"Перші два томи вже видано - ці документи наочно спростовують стереотип, що утвердився в Україні, про винятковий характер голоду в колишній Українській РСР", - сказав він.

Керівник архівного відомства РФ додав, що історія завжди залишатиметься "тим полем, на якому ведеться ідеологічна боротьба, де деякі сторони, відстоюючи свої інтереси, не гребують фальсифікаціями".

Водночас Тарасов повідомив, що дуже великий обсяг документів продовжує залишатися секретним: "На даний час у Росархіві зберігається 42 млн. справ, з них 1,6 млн. - на секретному зберіганні".

Як відомо, щороку в останню суботу листопада в Україні вшановуватимуть пам'ять жертв голодоморів.

Голодомор 1932-1933 років - масовий, навмисно організований радянською владою голод, який спричинив багатомільйонні людські жертви в сільській місцевості на території Української РСР.

Голод наступив унаслідок спланованої конфіскації урожаю зернових і всіх інших продуктів харчування у селян представниками радянської влади, що призвело до вбивства селян голодом у мільйонних масштабах, при цьому радянська влада мала значні запаси зерна в резервах і експортувала його за кордон.

"Чорні дошки" Голодомору. Економічний спосіб знищення громадян УРСР

Причини цього масового злочину ніколи в СРСР не розслідувалися і ніхто з можновладців, причетних до злочину, не поніс покарання.

Впродовж десятиліть масове вбивство людей штучним голодом не лише навмисно замовчувалося радянською владою, про нього взагалі заборонялося де-небудь згадувати.

У 2003 році український парламент назвав, а 2006-му - офіційно визнав (233 голосами) Голодомор геноцидом українського народу.

"Ми мусимо донести до світу, що штучні голодомори радянської епохи були нашим українським Голокостом, - зазначив у своєму виступі перед депутатами ВР тодішній віце-прем'єр-міністр Дмитро Табачник. - Це був свідомий геноцид українського народу, який наклав свій безжальний відбиток на всю нашу історію, на національну самосвідомість".

Чеченці порятували під час Голодомору тисячі українців - Кадиров

24 країни офіційно визнали Голодомор геноцидом українського народу.

У січні 2010 року Апеляційний суд Києва визнав керівників більшовицького тоталітарного режиму винними в геноциді в Україні в 1932-33 роках. Кримінальну справу порушила і розслідувала СБУ за фактом здійснення Голодомору-геноциду в Україні в 1932-1933 роках.

Рішенням суду були підтверджені висновки слідчих Служби безпеки України про організацію здійснення в 1932-1933 роках на території УРСР керівництвом більшовицького тоталітарного режиму – генеральним секретарем Центрального комітету Всесоюзної комуністичної партії більшовиків (ЦК ВКП(б)) Йосипом Сталіном (Джугашвілі), членом ЦК ВКП(б), головою Ради народних комісарів (СРСР) В’ячеславом Молотовим (Скрябіним), секретарями ЦК ВКП(б) Лазарем Кагановичем і Павлом Постишевим, членом ЦК ВКП(б), генеральним секретарем ЦК Комуністичної партії більшовиків України (КП(б) У) Станіславом Косіором, членом ЦК ВКП(б), головою Ради народних комісарів УРСР Власом Чубарем і членом ЦК ВКП(б), другим секретарем ЦК КП(б)У Менделем Хатаєвичем геноциду української національної групи - тобто штучного створення життєвих умов, розрахованих на її часткове фізичне знищення.

"Геноциди Сталіна". Як з українців робили радянських людей

Згідно з висновком судової науково-демографічної експертизи, проведеної в ході досудового розслідування Інститутом демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Національної академії наук України, в результаті геноциду в Україні загинуло 3 млн. 941 тис. осіб.

Суд констатував, що Й.Сталін (Джугашвілі), В.Молотов (Скрябін), Л.Кагановиич, П.Постишев, С.Косіор, В.Чубар і М.Хатаєвич скоїли злочин геноциду, передбачений ч. 1 ст. 442 Кримінального кодексу України (геноцид), і закрив кримінальну справу у зв'язку з їх смертю.

Читайте також на цю тему:

Павуки, очерет і лелеки. Що їли українці у 1932-33 роках

Професор Кульчицький: "Голодомор - намагання знищити титульну націю СРСР"

В Росії книги про Голодомор прирівнюються до екстремізму. СПИСОК

Історія Голоду. Розповідаємо, як вижили (проект спогадів "Історичної Правди")

Голодомор - геноцид. Так вважав автор терміну "геноцид"

59% українців вважають, що Голодомор був геноцидом. СОЦІОЛОГІЯ

Всі матеріали ІП за темою "Голодомор"

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.