У Білорусі з'явився сайт про "благословенні 90-ті". ФОТО

В інтернеті з'явився мультимедійний історичний проект, присвячений 1990-м рокам у Білорусі. Автори сайт вважають ці роки цікавим та енергійним періодом у житті країни, про який зараз забули або знають мало.

"90-ті роки в Білорусі - забутий час, - ідеться на сайті проекту. - Однак це був період драйву та розвитку: нова державність щойно з'явилася, ішла політична боротьба, швидкими темпами розвивалася культура, з'являлися нові ЗМІ... Складалося білоруська нація - європейська і вільна".

Автори сайту шкодують, що наразі збереглося мало свідчень того часу - у шкільних підручниках дев'яності замовчуються, дисертації про сучасну Білорусь не захищаються, а інтернет тоді лишень почав розвиватися у країні.

 Мітинг у Мінську, травень 1991 року
Серпень 1991 року - мітинги проти ГКЧП

Сайт 90s.by - це спроба "зафіксувати час, дізнавшись про нього від ключових дійових осіб: політиків, письменників, громадських діячів, бізнесменів і журналістів".

Інтернет-адреса сайту - 90s.by

Обіцяють, що на сайті протягом цього року з'являться 100 статей про основні події 1990-1999 років.

1992 рік. Проспект Леніна в Мінську перейменовано на проспект білоруського першодрукаря Франциска Скорини, 1982 год. Фото: Беларускі дзяржаўны архів кінафотафонадакументаў
 1993 рік. Державною валютою Республіки Білорусь стають "зайчики"

Всі статті на сайті будуть засновані на інтерв'ю, а також газетах і відеохроніці того часу.

 1994 рік. Візит президента США Клінтона в Мінськ

Також на сайті є розділ "Твої Події", де кожен охочий може висловити свою думку про десятиліття "драйву і розвитку".

1995 рік. Президент Лукашенка під біло-червоно-білим прапором і гербом "Погоня". Фото: euroradio.fm
1996 рік. Демонстрація "Чорнобильський шлях" у Мінську. Фото: Сяргей Брушко

Як відомо, у листопаді 2012 року з'явився російсько-білоруський сайт "Историческая правда", натхненний у тому числі й "Історичною Правдою".

Дивіться також:

1991: люди штурмують ЦУМ у Мінську, щоб отоварити картки. ВІДЕО

"Лукашенко: политическая биография". Автор книги - за ґратами

У Білорусі зник оригінал договору про розпуск СРСР

"Ляпис Трубецкой" зробив кліп у стилістиці Лесі Українки. ВІДЕО

25.03.1918. Трэцяя Ўстаўная Грамата Рады БНР

Білоруси скинулися на посібник з історії XVII сторіччя

1991: історія Білорусі - репом і в мультику. ВІДЕО

"Мужички з істфаку" нав'язують білорусам нову історію - чиновник Лукашенка

Інші матеріали на тему "Білорусь"

.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.