Могилянка запрошує на магістерську програму з юдаїки

Національний університет "Києво-Могилянська академія" і Асоціація єврейських організацій та громад України (Ваад України) оголошують про початок розгляду попередніх заявок від охочих вступати на магістерську програму з юдаїки у 2014 році.

Програма є спеціалізацією "Юдаїка" в межах магістерської програми "Історія" НаУКМА. Упродовж двох років передбачається вивчення історичних дисциплін, а також фахових курсів з юдаїки, зокрема єврейських мов – івриту та їдишу.

Наприкінці навчання випускники отримують диплом державного зразка (магістра історії) і англомовний диплом НаУКМА. Програма також сприяє студентам в отриманні грантів на стажування за кордоном.

Вступати на програму мають право випускники бакалавратів. Вступні іспити – українська, англійська, спеціальність (історія) – складаються влітку в НаУКМА.

Магістранти, що успішно виконують навчальний план, отримують стипендію. Студенти з інших міст забезпечуються проживанням у гуртожитку НаУКМА.

Крім того, програма передбачає залучення вільнослухачів для однорічного навчання і прослуховування курсів з юдаїки, а також слухачів, що бажають просунути свої знання івриту.

Детальнішу інформацію щодо програми можна знайти на сторінці в мережі Фейсбук.

Попередню анкету вступника можна отримати за електронною адресою: MagistJudaica@gmail.com

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.