Кремль використовує "фашизм" для таврування усіх своїх ворогів - NYT

Перемога 1945 року використовується Кремлем для просування нав'язливої ​​ідеї про фашизм за кордоном. При цьому не має значення, з ким конфліктує Кремль - його вороги однозначно "фашисти".

Про це пише автор New York Times Ніл Макфаркуар у статті "Росія переглядає свою історію, щоби підперти своє майбутнє", повідомляє УНІАН.

Саме такий прийом використовувався для опису української кризи на російському телебаченні протягом останніх двох місяців.

Критики відносять таку одержимість фашизмом прагненням президента РФ Владіміра Путіна "відполірувати до блиску" радянське минуле і відновити роль Росії як світової держави.

На думку істориків, "старий новий варіант" історичної пам'яті є "спробою швидше створити культ минулого, ніж захистити його".

"Перемога замістила [реальну] пам'ять про війну, - сказав історик Нікіта Соколов. - Справжній досвід війни і історія народної війни були витіснені з колективної пам'яті".

За словами історика, сучасні правителі Росії реанімували радянську партійну ідеологію, яка розповідає про те, що "російський народ і його лідери врятували світ від фашизму ціною надлюдських жертв і боротьби".

Оскільки Путін прагне відновити свою репутацію і репутацію Росії, Кремль формує кожне зовнішньополітичне питання таким чином , щоб нагадати падіння Третього рейху.

Незалежно від того, про який конфлікт РФ із оточуючим світом ідеться, уряд Путіна пов'язує себе з перемогою 1945 року, проголошуючи знищення фашизму "сенсом існування" Росії.

Професор філософії Андрєй Зубов, який написав статтю, де порівняв анексію Росією Криму з аншлюсом Австрії, попередив, що німці в епоху нацизму - як і багато росіян зараз - були в захваті від того, що світ знову почав боятися і поважати їх.

За таку думку професор спочатку отримав попередження, а потім був звільнений з Московського державного інституту міжнародних відносин, пов'язаного з МЗС РФ.

У відповідь прокремлівська газета "Известия" жорстко розкритикувала професора Зубова, обізвавши його "породженням пекла" і назвавши Гітлера на період до 1939 року "хорошим Гітлером".

Приголомшені такою заявою вчені відзначили, що до 1939 року Гітлер вже створив Дахау, організував "Кришталеву ніч" [масова акція насильства проти євреїв у Третьому рейху в листопаді 1938 року - ІП] і прийняття Нюрнберзьких законів, які закріплювали перевагу арійської раси.

"Коли ви думаєте , що пропаганда Путіна не може опуститися ще нижче, це незмінно трапляється", - написав російський політолог Владімір Кара-Мурза у блозі для журналу World Affairs.

У відповідь путінська партія "Єдина Росія" підготувала новий закон, який вводить кримінальну відповідальність за спотворення історичної ролі СРСР у Другій світовій війні.

Історики наголошують, що підписаний Путіним закон містить розпливчасті терміни, приміром "символи російської військової слави". При цьому абсолютно незрозуміло, як і ким будуть визначатися факти "спотворення" цих символів.

Історики визнають, що після розпаду Радянського Союзу в 1991 року, коли вперше були відкриті архіви, виклад великої кількості негативних фактів [про радянське минуле] відштовхнув багатьох росіян . Але тепер вони відчувають, що маятник хитнувся занадто далеко назад.

"Були афганські фашисти, грузинські фашисти, зараз є українські фашисти", - іронічно прокоментував професор Соколов. - Всі, з ким ми будь-коли боремося - фашисти".

Дивіться також:

"Фашизм" - 80 років на службі Кремля

Російські козаки на службі у німецьких нацистів

Кремль просить не порівнювати СРСР і Третій Рейх

Георгіївська стрічка - нуль поваги, максимум пропаганди

Як влада робила з опозиції "фашистів" 10 років тому. ФОТО

Як створити образ ворога. Україна в російських підручниках

"Антифашизм" - технологія для боротьби з опозицією

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.