Інститут російської історії напише історію "Новоросії" для українців

Інститут російської історії Російської академії наук напише наукове дослідження про "історію Новоросії".

Про це повідомляє російська служба ВВС. з посиланням на директора інституту, доктора історичних наук Юрія Пєтрова.

На думку московського історика, Новоросія об'єктивно існує як історичний та культурний феномен. При цьому Пєтров зараховує до території Новоросійської губернії XIX сторіччя Харківську і Полтавську область, які належали до Слобожанської України.

"На заході це гирлі Дністра, на сході Північний Кавказ, на півночі район нинішнього Луганська та Харкова", - описує "новоросійські" кордони академік.

За його словами, РАН прагне повернути поняття "Новоросія" в історичну науку: "Це не просто забуте слово, воно точно відображає специфіку краю, і, на мій погляд, заслуговує відродження".

"Ми маємо намір до кінця 2015 року підготувати велику повномасштабну наукову працю з історії Новоросії, яка могла би згодом послужити основою методичного посібника для шкільких учителів у регіоні, - поділився планами росіянин. - Незалежно від майбутнього статусу Донецької та Луганської областей, вивчення історії краю поряд з історією країни має право на існування в державі, що претендує на звання демократичної".

Пєтров зазначив, що ініціатива написання такої роботи виникла в нього на нещодавньому "круглому столі з проблем Новоросії", організованому Російським історичним товариством [головою товариства є Сєрґєй Наришкін, який до того був керівником президентської Комісії з протидії спробам фальсифікації історії на шкоду інтересам Росії, опікунську раду РІТ очолює Владімір Путін].

"Нам ніхто не диктує, що писати, і слава Богу, - додав науковець. - Проблема у спробах на ґрунті історії протиставити наші народи, заперечити їхею давню спорідненість, сформувати ідею українства як чогось докорінно відмінного і навіть несумісного з російськістю".

У липні 2014 року повідомлялося, що в Держдумі РФ хочуть офіційно називати південь і схід України Новоросією.

Новоросія - адміністративна назва, запроваджена у XVIII сторіччі імперською адміністрацією в Санкт-Петербурзі для земель Війська Запорізького та Кримського Юрту (ханства). За царату використовувалася як політичний термін.

Новоросійська губернія існувала на козацьких і татарських землях двічі: в 1764-1783 рр. з центром у Кременчуку і в 1796-1802 рр. з центром у Новоросійську (пізніше Катеринослав, нинішній Дніпропетровськ).

У XIX сторіччі губернію було розділено на три - Катеринославську, Херсонську і Таврійську. Частина території нинішнього Донбасу (Луганськ, Донецьк, Артемівськ, Маріуполь) входила до Катеринославської губернії зі столицею в нинішньому Дніпропетровську. До неї ж належали Таганрог і Ростов-на-Дону (нині територія РФ).

Північні землі нинішнього Донбасу ніколи не належали до "Новоросії". Слов'янськ (козацький Тор), Краматорськ, Старобільськ, Біловодськ були у складі Слобожанської України (в ті часи Харківської губернії).

Здобуті в результаті війн із Османською імперією землі Дикого степу від Дністра до Кубані колонізовувалися переважно українцями.

На думку відомого дослідника історичної демографії, москвича Володимира Кабузана, частка українців у Херсонській та Катеринославській губерніях (разом) в середині ХІХ сторіччя складала 74%.

Дивіться також:

Історія Новоросії та її етнічний склад

Підручник РФ для школярів Криму: "Запретили русский"

Наришкін звинуватив Фінляндію в анексії Фінляндії

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.