У Росії вкрали перемогу в Першій світовій - Путін

Президент Росії Владімір Путін вважає, що у Росії вкрали перемогу в Першій світовій війні.

Про це він сказав на церемонії відкриття на Поклонній горі монумента полеглим у тій війні, повідомляє УНІАН.

За словами Путіна, протягом багатьох століть Росія виступала за міцні і довірливі відносини між державами. Так було і напередодні Першої світової, коли Росія зробила все, щоб переконати Європу мирно, безкровно вирішити конфлікт між Сербією і Австро-Угорщиною.

Але Росія "не була почута", і їй довелося відповісти на виклик, "захищаючи братній слов'янський народ, захищаючи себе, своїх громадян від зовнішньої загрози".

"Росія виконала свій союзницький обов'язок, - наголосив Путін. - Її наступи у Пруссії і в Галичині зірвали плани супротивника, дали змогу союзникам утримати фронт і захистити Париж, змусили ворога кинути на схід, де відчайдушно билися російські полки, значну частину своїх сил. Росія змогла стримати цей натиск, а потім перейти в наступ".

"Однак ця перемога була вкрадена у країни, - обурився президент. - Украдена тими, хто закликав до поразки своєї Вітчизни, своєї армії, сіяв чвари всередині Росії, рвався до влади, зраджуючи національні інтереси".

Урочисто відкритий Путіним монумент "Героям Першої світової". Піхота Російської імператорської армії біжить в атаку. Фото: gazeta.ru

За його словами, трагедія Першої світової війни нагадує про те, до чого "призводять агресія і егоїзм, непомірні амбіції керівників держав і політичних еліт, що беруть гору над здоровим глуздом, і замість збереження найблагополучнішого континенту світу - Європи - наражають її на небезпеку".

"Людству давно повинно зрозуміти і прийняти одну найголовнішу істину: насильство породжує насильство, - заявив Путін. - А шлях до миру і процвітання створюється доброю волею і діалогом, пам'яттю про уроки минулих воєн, про те, хто і навіщо їх починав", - сказав він.

Нагадаємо, після Жовтневої революції в Російській республіці, яка привела до влади більшовиків, у березні 1918 року в Брест-Литовську було підписано мирний договір, який визнавав поразку і вихід Росії із Першої світової війни.

Участь у переговорах брали делегації Німецької імперії та її союзників (Австро-Угорської імперії, Османської імперії та Болгарії) і більшовицької Росії та УНР.

Більшовицьку делегацію очолював Лев Троцький, який створив wikileaks-сенсацію того часу, оприлюднивши секретні міждержавні угоди царського уряду про розподіл Південної Європи і Малої Азії. Російська делегація вустами Троцького визнала УНР повноправною стороною в переговорах.

У лютому 1918-го Німеччина з союзниками і УНР уклали сепаратну угоду, яка стала першим мирним договором Першої світової війни.

Союзники Російської імперії у Першій світовій - Британія, Франція та США - відмовилися взяти участь у перемовинах під Брестом. Вони уклали перемир'я із німцями восени 1918 року.

Німеччина, в якій бушувала соціалістична революція, остаточно визнала свою поразку у 1919-му і виплачувала репарації переможцям до 2010 року.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.