Директор Британського музею: вивіз мармурів Парфенону був "креативним актом"

Директор Британського музею назвав вивіз мармурів Парфенону з Греції в ХІХ столітті "креативним актом". Греки розізлилися.

В інтерв’ю грецькій газеті Хартвіг Фішер виключив можливість повернення до Греції скульптур віком 2500 років, які значна частина грецького суспільства вважає вкраденими, повідомляє The Guardian.

Греція рішуче домагається повернення скульптур, які популярно відомі як мармури Парфенону, або ж мармури Елгіна, однак Британський музей неодноразово відповідав відмовою.

 Деякі зі скульптуп з Парфенону в залі Британського музею. Фото: The Guardian

Фішер заявив, що ці об’єкти слід розглядати як "введені в новий контекст":

"Ми повинні цінувати цю можливість. Можна було б, звісно, засмутитися через факт, що природне середовище зникло. Коли ви переносите культурну спадщину до музею, ви її забираєте з природного середовища. Утім, таке перенесення теж є креативним актом".

За словами Фішера, те саме можна сказати й про Музей Афінського Акрополя.

"З того, чим ми захоплюємося в Музеї Акрополя, ніщо не було створене спеціально для Музею Акрополя. Його експонати близькі до свого природного середовища, але їх, знову ж, забрали звідти й цим уже змінили".

 Метоп із зображенням бою лапіта з кентавром з колекції Елгіна. Фото: Wikipedia

Далі в інтерв’ю Фішер заперечив думку, що Греція була легітимним власником мармурів.

"Об’єкти в колекції Британського музею належать уповноваженим представникам музею", — сказав він і додав, що музей може погодитися лише позичити предмети, якщо Греція визнає легітимне право власності за Британським музеєм .

Міністр культури Греції Мірсіні Зорба засудив заяву Фішера про "легітимного власника" як таку, яка демонструє "вузький і цинічний управлінський підхід":

"Гірко чути таке від директора Британського музею та знаного історика мистецства. Його коментарі опускають культурну спадщину з рівня безцінної універсальної цінності до суто обмінного продажу".

 Скульптура Діоніса з Парфенону. Фото: Wikipedia

Повертати мармури Парфенону забороняє законодавство Великої Британії. Але лідер Лейбористської партії Джеремі Корбін заявив, що він поверне експонати, якщо його партія виграє вибори.

Речник Британського музею сказав: "Хартвіг Фішер озвучував тривалу позицію Британського музею. Ми переконані, що можливість бачити ці чудові предмети у контексті світової колекції є вигіднішою для громадськості. Музей активно дає в тимчасове користування свої експонати по цілому світі, і таке користування може бути тривалим, але не безстроковим".

Нагадаємо, ідеться про колекцію грецьких старожитностей, вивезену з Греції (яка була частиною Османської імперії) британським послом Томасом Брюсом 7-м лордом Елгіном та його агентами протягом 1801—1811 років. Брюса звинувачували у варварському поводженні зі статуями та елементами давньогрецької архітектури.

У 1816 році колекцію Елгіна придбав уряд Великої Британії для Британського музею, де вона зберігаєтсья й донині, незважаючи на вимоги влади Греції повернути старожитності.

Як повідомлялося, Музей новин у Вашингтоні збираються закрити й продати.

У Нью-Йорку відкрився перший у США Музей шпіонажу КГБ.

Музей лемківської культури в Польщі з лютого 2019 року знову прийматиме відвідувачів.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.