Спецпроект

На конкурс проектів Центру "Бабин Яр" відібрали 10 архітектурних бюро

10 найкращих архітектурних бюро з Австрії, Данії, Нідерландів, Німеччини, США, Франції та України відібрали для участі у конкурсі на проект Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр". Усього надійшло 165 заявок від кандидатів із 36 країн.

Результати кваліфікаційного відбору 1 лютого оголосив Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC) на прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі.

До переліку відібраних учасників увійшли:

  • BURØ architects, Україна;
  • Diller Scofidio + Renfro, США;
  • Eisenman Architects, США;
  • Dorte Mandrup A/S, Данія;
  • KAAN Architecten, Нідерланди;
  • merz merz gmbh & co. kg, Німеччина;
  • querkraft architekten zt gmbh, Австрія;
  • RICHTER MUSIKOWSKI Architecten PartGmbB, Німеччина;
  • STUDIO ODILE DECQ, Франція;
  • Wolfgang Tschapeller ZT-GmbH, Австрія.

 Фото: Український кризовий медіа-центр

Відкрив захід генеральний директор BYHMC Геннадій Вербиленко. Він повідомив, що із завершенням кваліфікаційного відбору розпочинається активна фаза конкурсу, представив учасників прес-конференції та зазначив, що «зараз Україна має можливість створити унікальний проект, який не було змоги реалізувати у попередні роки незалежності».

 Геннадій Вербиленко

Фото: Український кризовий медіа-центр

Архітектурний конкурс на кращий проект Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» оголосили 19 грудня 2018 року. Його організатором на запрошення BYHMC виступила німецька компанія [phase eins].

«Я радий, що серед нас є директор [phase eins]. Бенджамін Хосбах і ще декілька колег, завдяки яким ми провели чи не вперше в Україні великий архітектурний конкурс по створенню меморіальної частини Героїв Небесної Сотні і Музею Революції Гідності. Це справді було проведено якісно, професійно», – зазначив на прес-конференції міністр культури Євген Нищук.

 Євген Нищук

Фото: Український кризовий медіа-центр

Кваліфікаційний відбір учасників на основі експертної оцінки попередніх проектів кандидатів відбувся 31 січня 2019 року.

«Проект такої складності потребує найкращих із найкращих. Тому було прийняте рішення відібрати маленьку групу архітекторів, які долучаться до конкурсу з великою мотивацією, – розповів Бенджамін Хосбах, директор компанії [phase eins]. – 165 заявок – це дуже значна цифра. Вона свідчить про фантастичний відгук на проект в архітектурному середовищі. Рівень і знання кандидатів також визначні. Тому ми мали дуже складне завдання: обрати кращих із кращих».

 Бенджамін Хосбах

Фото: Український кризовий медіа-центр

13 лютого відбудеться семінар учасників першого етапу конкурсу. За результатами першого етапу, до 11 квітня, вони представлять на розгляд журі свої роботи. До другого етапу пройдуть 4-6 учасників.

«Мерія Києва та особисто мер Віталій Кличко повністю підтримують створення Меморіального центру Голокосту в Києві. Ми як мерія, міська адміністрація сприятимемо проекту на всіх наступних етапах його реалізації– зазначив на прес-конференції заступник голови КМДА Олександр Спасибко

 Олександр Спасибко

Фото: Український кризовий медіа-центр

Ситуацію довкола старого єврейського кладовища поруч із територією Центру прояснила на прес-конференції Яна Барінова, виконавчий директор та директор зі стратегії BYHMC:

«Наша організація почала підготовку до архітектурного конкурсу з дослідження по визначенню меж єврейського кладовища, закритого до Другої світової війни. Ми це зробили 3 роки тому у співпраці з організаціями, вповноваженими проводити такі дослідження.

Серед них ізраїльська організація «Атра Кадіша», британська компанія Committee for the Preservation of Jewish Cemeteries in Europe. Документи за результатами дослідження ми передавали на рецензію картографам, консультувалися з академічними українськими інститутами, представниками міста й міністерства культури.

Сьогодні є єдина думка про розташування єврейського кладовища. Воно заходить на ділянку, яка в оренді у нашого фонду, і є частиною меморіального простору. Ми повинні оточити його огорожею, що є складовою конкурсного завдання для архітекторів. Усе це продумано, усе відбувається під наглядом рабинів з України, Європейського Союзу, Ізраїлю».

За словами керівників Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», він буде розташований у Києві, поруч із місцем історичних подій у Бабиному Яру. Центр стане одночасно місцем пам’яті й музеєм, а також платформою для досліджень, публічних дискусій і рефлексії трагедії.

Проект включатиме виставкові простори для основної та змінної експозицій, освітній і дослідницький центри, простір для публічних заходів, приміщення для архіву та музейної колекції, а також меморіальний парк.

Запис прес-конференції можна переглянути українською та англійською мовами.

Докладніше про умови конкурсу та склад журі читайте тут.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.