Перші динозаври були невеличкими і полювали на комах

Динозаврів зазвичай вважають гігантськими істотами, але нове дослідження свідчить про те, що починали вони як зовсім невеличкі створіння.

Про це пише ВВС. Україна

 
Таким, на думку вчених, були предки перших динозаврів 
Фото ALEX BOERSMA

Про це свідчать знайдені на Мадагаскарі рештки викопного родича динозаврів, який жив близько 237 млн років тому.

Його висота була лише 10 см.

Як вважають вчені, цей вид допоможе розібратися і з вкрай недослідженим походженням птерозаврів – крилатих рептилій, які панували у небі в часи динозаврів.

Дослідження опублікували у виданні Національної академії наук США Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Є загальне сприйняття динозаврів як гігантів. Але ця нова тварина дуже близька до точки розходження динозаврів і птерозаврів. Й вона напрочуд маленька", - каже один з авторів дослідження Крістіан Каммерер з Природничого музею Північної Кароліни.

Цей вид, що отримав назву Kongonaphon kely (або "крихітний вбивця комах"), знайшла у 1998 році на Мадагаскарі група палеонтологів під керівництвом Джона Флінна з Американського музею природознавства у Нью-Йорку.

І динозаври, і птерозаври належали до древньої групи орнітодірів (з ширшої групи архозаврів).

 
Птерозаври панували у небі в Мезозойській ері, тоді ж, коли жили динозаври. Але їхнє споріднення до кінця незрозуміле 
Фото SPL

Але походження цієї групи малодосліджене, оскільки її ранніх видів було знайдено не так вже й багато.

Kongonaphon – не перша викопна мала тварина, відома з ранньої історії групи орнітодірів, але раніше такі види вважали виключеннями, що жили ізольовано.

Загалом вчені думають, що розміри перших архозаврів (група, з якої пішли нелітаючі динозаври, крокодили, птахи, птерозаври і найдавніші орнітодіри) були однаковими.

А потім вже розвинулися до гігантських у лінії динозаврів.

"Аналізуючи зміни розмірів тіла протягом еволюції архозаврів, ми виявили переконливі докази того, що ці розміри різко зменшилися на початку історії динозаврів і птерозаврів", - пояснює доктор Каммерер.

Будова зубів Kongonaphon наводить на висновки, що вони і харчувалися комахами.

Така дієта зазвичай означає невеликі розміри тварин. Ймовірно, саме це дозволило вижити раннім орнітодірам, які зайняли іншу нішу в порівнянні з їхніми переважно м'ясоїдними родичами у той період.

Дослідження також припускає, що різноманітні утворення на шкірі, від простих "ниток" до пір'я, які знаходять і у динозаврів, і у птерозаврів, могли виникнути у їхнього невеличкого предка для регулювання температури.

Річ у тім, що утримання тепла у маленькому тілі - непроста задача, а середньопізний тріасовий період, у якому жила тварина, був епохою кліматичних перепадів. Вчені вважають, що тоді була відчутна різниця між теплими днями і холодними ночами.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.