Спецпроект

АНОНС: панельна дискусія "Геноцид українців. 90 років Голодомору"

16 листопада о 13:00 (CST) за підтримки Українсько-Американського Громадського Центру відбудеться ONLINE-подія "Геноцид українців. 90 років Голодомору".

Про це повідомила організаторка заходу Ірина Дробович.

Цей захід забезпечить огляд історії Голодомору, його визначення та визнання геноцидом, а також те, як заперечення цього геноциду та відсутність відповідальності за нього можуть сприяти продовженню масових жахливі злочини проти України та її народу з боку Російської Федерації сьогодні.

Серед інших військових злочинів в Україні Росія використовує продовольство як зброю проти українського населення. Порушення Росією міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права настільки систематичні, що можуть досягти рівня геноциду. Приклади включають напади на цивільних осіб, незаконну депортацію та передачу українських дітей до Російської Федерації та повторне заселення окупованої території України росіянами. 

Спікери:

Джо Еггерс, тимчасовий директор Центру вивчення Голокосту та геноциду

Антон Дробович, д.і.н., голова Українського інституту національної пам'яті

Керрі Воллінг, доктор філософії, директор Програми з прав людини Університету Міннесоти

Доктор Мелані О'Браєн, доктор філософії, запрошений професор Центру досліджень Голокосту та геноциду, Інститут глобальних досліджень, Університет Міннесоти, президент Міжнародної асоціації дослідників геноциду

Людмила Анастазієвська, MA, MN Українсько-Американський Комітет Адвокації, Голова, Член Управи УАКК

Це захід, організований Іриною Дробович, стипендіатом Хамфрі Школи Хамфрі зі зв'язків з громадськістю Університету Міннесоти у співпраці з Центром досліджень геноциду та Голокосту, Програмою прав людини та українською громадою Міннеаполіса.

Реєстрація на подію за посиланням

 

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.