АНОНС: захід до річниці Битви за Київ у Музеї війни

31 березня об 11:00 Музей війни запрошує на захід, пирисвячений другій річниці Битви за Київ.

Про це інформує пресслужба Музею війни.

До річниці деокупації тимчасово захоплених російськими військами територій Київщини Музей війни проводить зустріч, присвячену подіям 24 лютого – 2 квітня 2022 р.

Тоді воїни різних підрозділів Сил оборони мужньо протистояли ворогу, який збирався взяти українську столицю "за три дні". Саме завдяки їхній незламності й звитязі м. Київ вистояло, а деокупація столичних передмість стала символом нескореності українців і показала всьому світові: ми не здамося!

На зустрічі ви дізнаєтеся історії живих та полеглих захисників Київщини: льотчиків – "Привидів Києва" Миколи Матюшенка й Олександра Оксанченка, спецпризначенців НГУ Вадима Зеленюка, Романа Собківа, Олега Грами, солдатів 10-ї ОГШБр Тараса Савчука, Артема та Романа Хвостиків і бійця ТрО Івана Патриляка.

Своїми спогадами про лютий – квітень 2022 р. поділяться, зокрема, й викладачі та курсанти Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, які стали на захист Батьківщини.

Будуть продемонстровані документальні кадри з оборони м. Київ та музейних експедицій деокупованими містами й селами одразу після відступу рашистів. Результатом цих експедицій і стала документальна виставка свідчень воєнних злочинів росіян "Україна – розп'яття".

Учасники заходу ознайомляться з артефактами, що були зібрані музейниками в місцях найбільших битв: м. Буча, Ірпінь, Гостомель, с-щах Макарів та Бородянка.

Спікери та гості заходу:

- генеральний директор Музею війни Юрій Савчук;

- доктор історичних наук, декан історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а нині офіцер Центру дослідження воєнної історії лейтенант Іван Патриляк;

- заступник начальника Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут з морально-психологічного забезпечення полковник Олег Петровський;

- бійці Сил оборони, які брали участь у битві за Київ.

Модератор зустрічі – завідувач сектору науково-експозиційного відділу сучасної російсько-української війни Музею Богдан Гальчинський.

 

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.