Українські передвиборчі листівки різних часів

Міщани обирали князів на віче, бояри інтригували, князі вирішували передвиборчі суперечки збройним шляхом, а того, хто програв, могли і вбити внаслідок масових заворушень.

В ранньомодерні часи українці обирали короля. Не всі, звичайно, а тільки шляхтичі. І без магнатських інтриг там теж не обходилося. Обирали депутатів на Cейм і місцеві сеймики. Міщани обирали магістрат. Вільні селяни теж мали своє самоврядування.

Обирали гетьмана на Січі. Обирали гетьмана в Гетьманщині. Обирали думу в часи імперії. Обирали тимчасові збори в часи республіки. Обирали Сталіна в часи Сталіна. Обирали з "єдиного блоку комуністів і безпартійних". Обирали в 1990-му. Обирали в 1991-му. Обирали у 2010-му.

Ефективнішого механізму людство поки що не придумало. Щоправда, цей механізм треба захищати від фальсифікаторів, але це вже інша історія.

"Історична Правда" представляє добірку виборчих документів XX і XXI сторіч з колекцій Леоніда Фінберга, Дмитра Крапивенка, Павла Солодька, Вахтанга Кіпіані та експозицій Донецького обласного краєзнавчого і Дніпропетровського історичного музеїв.

Читайте також:

"Долой своеволие и безнаказанность чинуш!" Листівка Януковича 1990 року

2002: передвиборча реклама Богословської і Хорошковського. ВІДЕО

Як влада впливала на вибори у 2004 році? Спогади активістів. ФОТО

2007-2009: "Покращення життя вже сьогодні". Ролики Партії регіонів. ВІДЕО

2004: Янукович обзиває Ющенка "боягузом і базікалом". ВІДЕО

Загублена мажоритарка. Як політики підлаштовували під себе вибори