Думки про рідний донецький край. Текст 1972 року

У нас на Донеччині інтернаціоналізмом називають мішанину людей різних націй та народностей, які хором зневажають народ, на землі якого живуть. І українці не мають ніяких можливостей боронитись.

Музейний заколот-2. Чому і як треба реформувати музеї

Значну частину працівників музеїв складають дами бальзаківського віку. Саме завдяки їм музеї ще живуть. Але ці ж кадри мають ряд недоліків. Головне - їх ніхто не вчив працювати в конкурентному середовищі. Вони продовжують жити стереотипом, що відвідати музей - обов'язок кожного. (рос)

Олекса Тихий. Справжній донецький українець

"Я – для того, щоб мої земляки-донбасівці давали не лише вугілля, сталь, машини, пшеницю... Для того, щоб моя Донеччина давала не тільки уболівальників футболу, учених-безбатченків, російськомовних інженерів, агрономів, лікарів, учителів, а й українських спеціалістів-патріотів, українських поетів та письменників, композиторів та акторів".

Життя і смерть сотенного УПА Михайла "Спартана"

Після таємних зустрічей командира УПА з начальником оперативної групи НКВД капітаном Кокоріним останній почав допомагати повстанцям. І коли на вокзалі в Коломиї його вели пероном, капітан устиг крикнути: “Алексей, меня арестовали за Спартана!”

Євген Гребінка - хрещений батько Кобзаря і автор "Очей черных"

200 років тому народився Євген Гребінка, якого називають "бабою-повитухою" модерної української літератури. "Думал я дорогою: що я там робитиму між москалями? А вышло противное: Петербург есть колония образованных малороссиян".

Січневе повстання в Києві: герої чи зрадники?

Тільки під гуркіт гармат "Арсеналу" Центральна Рада спромоглася нарешті 31 січня прийняти "Закон про землю", і лише перед утечею з міста, вже стоячи вдягненими, депутати прийняли закон про 8-годинний робочий день. Пряма загроза сили подіяла на них краще за сотні декларацій.

Дворянин, попович і селянин (три біографії загиблих під Крутами)

Дворянин з Полтавщини, попович із Київщини і селянський син із Житомирщини... "Історична Правда" представляє досі не публіковані документи, які розкривають деталі життя трьох із 27 розстріляних на станції "Крути" студентів.

Життя в затінку комина. Подорож в Аушвіц. Частина 1

В’язень підійшов до огорожі, звів руки долонями вверх, як давні праведники при молитві й важко опустився на дроти. Сухо затріскотіли блакитні вогники й електричний струм зім'яв його лице зморшками болю…"

Музейний заколот

Майже одночасна заміна керівництва провідних закладів свідчить, що цей крок ретельно готували... Логіка чиновників від культури дуже проста. Їм не потрібні на чолі музеїв авторитетні фахові люди, що мають власну думку й уміють захищати свою позицію. Бо вони заважатимуть вирішенню завдань.

Дніпропетровськ. Як оповісти історію міста без історії

...Це місто, яке розпізнає невиразність як "своє". Тігіпко набрав так багато голосів у Дніпропетровську саме завдяки своїй невиразності, а зовсім не тому, що колись працював у місцевому комсомолі...

Різдво Христове у житті та визвольній концепції Ярослава Стецька

19 січня провідникові Організації українських націоналістів (революційної) у 1968-1986 роках виповнилося б 100 років. Зберігся великий фонд його документів, зокрема поштових листівок. Сьогодні проаналізуємо ту їх частину, які мають відношення до свята Різдва.

Кіно про українця, який став вождем індіанців. Враження (ФОТО)

В четвер вийшов у прокат "Той, Хто Пройшов Крізь Вогонь" - фільм про українського льотчика, який після Другої Світової потрапив до Канади і став вождем тамтешнього індіанського племені. "Історична Правда" знайшла фото Івана Даценка - прототипа головного героя.