Антон Шарий-Богунський. Романтик українського комунізму

Можливо, саме він зробив найбільший внесок у створення українського радянського війська. Полк імені Богуна, знову ж таки. Але канонічною іконою зробили Щорса. А Антона Шарого убили тоді ж, у 1919-му, після зустрічі з Троцьким.

КГБ проти дисидентів. Сорок років погрому шістдесятників

Шістдесятники - то був моральний спротив когорти Особистостей, які вже здатні були розгорнути великий національно-визвольний рух. Це розуміла й колоніальна влада, і з її точки зору удару по них було завдано дуже вчасно. Це сталося 12 січня 1972 року.

Червоний слід червоних. Хто кого убивав у 1919-му

Статистика церковних метричних книг: "розстріляна радвладою", "зарубаний у Чрезвичайці", "заколотий багнетом українськими гайдамаками на Володимирській вулиці за те, що представився російським чорносотенцем".

Український КГБіст "Чорноволенко" у гостях у Леся Танюка

"Зателефонував невідомий, сказав, що він з України і йому обов’язково треба зі мною зустрітися. "Это в ваших же интересах". Історія з 1980-го: як представник КГБ УРСР приїздив до Москви шукати автора книги "Грані культури".

Картоплина на ялинці... З Новим, 1942 роком!

Ця історія про ті часи, коли картопля на новорічній ялинці була і найчарівнішою прикрасою, і святковою учтою. "Історична правда" публікує фрагмент спогадів професора Елеонори Коваль про те, як святкували Новий рік у Києві рівно 70 років тому.

"Кто такие бандеровцы и за что они борются"

"Проти засилля поліції... За побудову безкласового суспільства, за справжнє знищення експлуатації людини людиною... За демократію, проти диктатури і тоталітаризму, за свободу слова й зібрань... За забезпечення національним меншинам України всіх прав".

Битва на Синіх Водах. Як Україна звільнилася від Золотої Орди

Українсько-литовське військо прогнало татар ще до Куликовської битви. "Монгольське іго" в Україні закінчилося перемогою на Синіх Водах у 1362-му - Велике Князівство Литовське і Руське утвердило свою владу на Правобережжі та Чернігівщині.

"Година папуги": усвідомлення матриці тоталітаризму

Історія визначила українським містам – Харкову, Старобільську й Шепетівці бути місцем "Голгофи" офіцерів і солдат Речі Посполитої. Осташків, Козельськ, Перм, безкрайні простори Сибірської тайги – географія таборів і смертей губилася далеко на Сході...

СРСР №2. Як Україну намагалися втягнути у новий Союз

Про справжню дату юридичної "смерті" Радянського Союзу досі сперечаються, називаючи дні 1, 8 і 25 грудня 1991 року. Але вже 30 грудня російський лідер Єльцин безкомпромісно заявив своєму українському колезі Кравчуку: "Ви повинні слідувати за Росією".

Петлюра проти Зеленого. Каральний похід на Трипілля

...Делєґати – типові київські селяни, рослі, здорові, з розкішними вусами і хитрими очима, "держали фасон". Сказали, що січовики є безвільним оруддям у руках контрреволюційної Директорії, яка йде проти трудових селянських мас, що борються за правдиву народну владу. Їхні балачки нагадали мені живо 1917 рік...

Сила безсилих. Як перемогти пост-тоталітарну державу

Пост-тоталітарна система побудована десь між диктатурою і суспільством споживання... Офіційні структури, створені винятково для обслуговування пост-тоталітарної системи, почнуть занепадати і вмирати. Тоді їх замінять нові, паралельні структури, які розвинуться знизу, поміж громадян.

У нашу хату знову увірветься вертепний Жид

Як нам ставитися до образу "Жида" в традиційних вертепах? Євреями в історичному бутті були не тільки торговці та лихварі. Євреями були апостоли та майже всі автори Нового завіту. Єврейською була Пресвята Родина – Йосиф та Марія...