Спецпроект

Смерть астронома Тихо Браге: вчені от-от знайдуть розгадку 400-річної таємниці

У рештках славетного астронома XVI-го сторіччя були виявлені залишки ртуті. Сучасні технології дозволяють дати відповідь на запитання, яке мучить цікавих людей з 1601 року - отруїли Тихо Браге чи ні.

Вчені відкривають крипту з рештками Тихо Браге. Справа видно рельєфне зображення астронома
AP

Спільна команда чеських і данських науковців відкрила труну астронома Тихо Браге у церкві Тинської Богоматері в Празі. Вони сподіваються розгадати таємницю смерті вченого, досліджуючи його рештки.

Йдеться про нові наукові методи, які були невідомі в 1901 році, коли тіло данського астронома турбували вперше.

Часточки його вусів і волосся, взяті під час попередньої ексгумації, аналізувалися в 1996 році. Тоді в них був виявлений підвищений зміст ртуті.

Це дозволяло припустити, що причиною смерті Браге були не камені в нирках і навіть не розрив сечового міхура - мається на увазі відома легенда, нібито шляхтич Тихо Браге не хотів порушувати етикет і відлучатися до вітру під час прийому при дворі імператора Рудольфа ІІ.

(Щоб читач провів паралель щодо часів, про які часи йдеться - Рудольф ІІ був імператором Священної Римської імперії німецької нації і посилав на Січ шляхтича з грошима, пропонуючи козакам вступити до "християнської міліції" у спільній європейській лізі проти турків.

Це кінець XVI-го сторіччя - часи раннього козацтва, міських братств, Брестської унії і експортно орієнтованої економіки тодішньої Речі Посполитої).

Про сучасника Браге Станіслава Жолкевського, який підкорив Москву, читайте тут

Таким чином, ситуація з Браге має два варіанти подій: а) його отруїли, б) він занадто захопився алхімічними дослідами.

Портрет Тихо Браге з характерно сплюснутим носом і колоритними вусами

24 жовтня 1601 року Браге побував на званому обіді у імператора. А 11 днів по тому помер.

Офіційно прийнято вважати, що загибель науковця спричинала інфекція сечовивідних шляхів, але чутки про більш мерзотну причину смерті почали циркулювати Прагою ще до кінця жовтня 1601-го.

Подейкували, що помічник Тихо Браге - німецький астроном Йоганн Кеплер (той самий, що відкрив закони руху планет Сонячної системи) - отруїв його, щоби привласнити результати його високоточних астрономічних досліджень, які потім опублікував.

Інша кримінальна версія - Браге отруїв його племінник, Ерік Браге, за наказом данського короля Крістіана IV, від якого Браге утік за кілька років до того.

Науковці сподіваються, що комп'ютерна томографія, рентгени і нейтроново-активаційний аналіз - не тільки волосся, але й кісток - допоможуть виявити, як багато ртуті і за який період часу втрапило в організм Тихо Браге.

Пам'ятник Браге і Кеплеру в Празі. Браге можна пізнати за астрономічним приладдям і за вусами

Якщо отрута проникала довго, то це означає, що Браге вмер від самолікування або занадто активних експериментів (скажімо, в алхімії ртуть вважалася матір'ю металів і одним із найважливіших елементів).

А от, скажімо, висока концентрація отруйних речовин біля коренів волосся означатиме, що велика доза ртуті втрапила в організм одномоментно. "Цей факт може вважатися доказом", - сказав Ян Кучера з Інституту ядерної фізики Чехії.

Вчені також хочуть дослідити залишки черепа Тихо Браге - щоб прояснити деякі деталі щодо металевої пластини в його носі.

Тихо втратив частину носа на дуелі у 1566 році, коли був студентом у Німеччині. Відрізану частину замінили металевою пластиною, але її не знайшли під час ексгумації 1901 року.

Досліди нарешті дозволять визначити, з якого металу була виготовлена ця пластина. Згідно з історичними анекдотами, вона була частково срібною, частково золотою.

Чехи й данці мали чотири дні для роботи з, е-е-е, матеріалом для досліджень. Сьогодні, 19 листопада, вони повинні повернути останки свого ранньомодерного колеги у крипту в церкві Богоматері перед Тином.

Храм Тинської Богоматері

Тим часом вони виявили цілком нову загадку.

Вважалося, що дружину Тихо Браге - Кірстен, міщанку, яку Браге де-факто перетворив на громадянку шляхетного звання - поховали разом із ним, через три роки після смерті вченого.

Однак у відкритій крипті виявили рештки двох людських тіл. Одне належало молодій жінці, не старшій за 20 років, інше - дитині.

Пані Браге ніде поруч не знайшли.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.