1 травня. Плакати з усього світу за останні 120 років. ФОТО

1 травня 1886 року робітники США організували у великих містах країни страйк із вимогами 8-годинного робочого дня замість 10-14-годинного. Центром страйку стало Чикаго - тут страйкувало 40 тисяч робочих.

Власники одного з заводів звільнили 1500 людей і завезли штрейкбрехерів. Під час сутички зі штрейкбрехерами на прохідній поліція, яка захищала привезених робітників, розігнала страйкарів із використанням зброї. Мінімум двоє страйкарів загинули.

4 травня на площі Хеймаркет [Сінний ринок] в Чикаго відбулася масова демонстрація проти таких дій влади. Поліція спробувала розігнати людей, провокатор кинув бомбу, почалася перестрілка. Результат - 7 поліцейських і 4 цивільних убито, десятки поранено.

Поліція провела рейди і затримала кілька активістів анархістських організацій, які в той час навіть не перебували на площі. Їх було засуджено до смертної кари і повішено. За кілька років цих людей буде визнано невинними, губернатор штату Іллінойс перепросить родичів. Метальника не знайдуть.

У пам'ять про страчених анархістів Паризький конгрес Інтернаціоналу [міжнародного об'єднання соціалістичних партій] в 1889-му оголосив 1 травня Днем солідарності робітників усього світу і запропонував щороку проводити демонстрації з соціальними вимогами.

В Україні вперше свято відзначили у Львові в 1890 році, коли 4-тисячний мітинг робітників на площі Ринок вимагав встановлення 8-годинного робочого дня, заборони праці дітей та нічної праці для жінок, запровадження загального виборчого права.

Перша маївка київських робітників відбулася на Солом'янці в 1894 році і була замаскована під традиційне святкування "за чаркою, на природі". Прийшло близько 20 марксистів і "співчуваючих". Перше травня 1897 року вже відзначали страйком понад п'ятисот київських робітників. Заборонене царатом свято швидко набуло популярності.

Спершу Першотравень асоціювався винятково з соціалістичними рухами, але поступово визнавався і на державному рівні. В Україні вперше легально святкували в часи Центральної Ради 1917 року. Зараз 1 травня - свято у 142 країнах світу.

В сучасній Україні, де офіційні профспілки борються проти прав трудящих, а Компартія співпрацює з капіталістичним олігархатом, свято 1 травня використовують для додаткового вихідного дня, навіть двох. Ідейне навантаження нівельоване і забуте, зате збереглася ще дохристиянська традиція ігрищ на природі.

Міський пролетаріат разом із рештками інтелігенції їде до родичів-аграріїв для обробки городів і дач. Офісний пролетаріат окуповує лоукости в Європу і виїзди зі столиці в напрямку гір і моря.

З нагоди Дня міжнародної cолідарності трудящих "Історична Правда" пропонує переглянути добірку плакатів різних часів і народів, присвячених 1 травня.

Адже навіть народні депутати - наймані працівники. Їх найняв народ, хіба ні? :)

Джерела зображень: vintag.es, pinterest.com/atoshamccaw, 03varvara, hai-nyzhnyk.in.ua, savok.name, liveauctioneers, germaniainternational.comdhm.de

Підготував: Павло СОЛОДЬКО

Дивіться також:

Першотравень у Києві XIX сторіччя. Як це було

Компартія в полі і труні. Політичні плакати 1950-2010 рр.

Жіночий день. Як американський страйк став радянською традицією

Плакати УСРР часів індустріалізації 1930-х. ФОТО

Інші матеріали за темою "Плакати"

Інші матеріали за темою "Агітпроп"