П'ятий Український фронт. До 70-річчя партизанського руху

Не можна не згадати про спроби порозуміння між радянськими партизанами й УПА. За словами секретаря Рівненського підпільного обкому, "окремі командири партизанських загонів навіть укладали з ними договори про нейтралітет".

Людмила Гриневич: "Ще в 1930-му проти влади повстав 1 млн українців"

"85% Червоної Армії - солдати, мобілізовані з внутрішніх губерній Росії. Коли їх питали, навіщо вони прийшли в Україну, то відповіддю було: "Раніше жили разом, а тепер поділилися на українців і комуністів, а українці їсти не дають".

Найпопулярніші фільми Української РСР і решти Союзу (ВІДЕО)

В топових рейтингах немає жодного фільму "українського поетичного кіно". Лідирують маловідомі нині шпигунські блокбастери виробництва студії Довженка.

Леся-українка, мама Георгія. Історія життя журналіста, який зник

Відверта розмова з мамою Гії Гонгадзе, записана в перші дні після зникнення Георгія - коли ми ще не знали ні про розмови в кабінеті Кучми, ні про Мельниченка з "диктофоном", ні про "орлів Кравченка", ні про убивць - Пукача, Костенка і Протасова...

Історичні книжки і заходи на Форумі видавців (ОНОВЛЕНО)

"Історична Правда" представляє розклад презентацій та інших цікавих подій, пов'язаних з історією та історичною літературою. Інформація по всім дням Книжкового форуму - від сьогодні до неділі.

УПА проти нацистів. Бій під Загоровим

Проти чоти з 44-х повстанців було кинуто роту німецької жандармерії, роту донських козаків і роту поліції - всього близько 400 осіб. Увечері до німців прибуло підкріплення - десять легких танків. Три німецькі літаки розпочали бомбардування монастиря.

Розстрільний Голокост. В Україні убивали не в газових камерах (ФОТО)

"Історична Правда" побувала на відкритті виставки "Голокост від куль". Пропонуємо читачам репортаж. "Ми не відповідальні за минуле, ми тоді не жили. Там були ті вчинки, якими ми можемо пишатися, і такі, якими пишатися не можна".

Година папуги

Під такою назвою на українському книжковому ринку вийшла у світ книжка Олександра Зінченка. Прочитав її сам, а тепер Вас заохочую. Мова у ній йде про один невеликий, але значущий воєнний сюжет – сюжет, який досі виринає у міжнародних стосунках, особливо після минулорічної катастрофи літака польського президента. Тобто про Катинь.

"Щербицкий сказал - какой дурак придумал слово перестройка?.."

Журнал "Forbes Украина" пропонує своїм читачам серію інтерв'ю з визначними діячами 20-ти років незалежності. Серед них - і перший президент України Леонід Кравчук. Републікація зі згоди редакції (рос.).

Голокост очима французького священика

Ще у семирічному віці Патрік Дебуа почув від свого дідуся слівце "Рава-Руська". Бабця плакала, коли він питав, що то за слово. І скупа фраза діда: "Для нас у таборі було важко, нічого було їсти. Але іншим було ще гірше!".

Наша не наша "копійка". Чому в дрібних монет така назва

Українці з підозрою ставилися до схожих на риб'ячу луску московинських монет. Вони були некрасиві і дуже незручні - через дрібний розмір легко губилися. Сам цар Петро презирливо називав дрібненькі копійки "вошами".

Одеська криївка. Як Шухевич відпочивав на Чорному морі

Cлідчі МГБ констатували, що "одеськими органами міліції вони (Шухевич і Дідик) були прописані згідно з наданими фіктивними документами. Причому на паспорті Шухевича була та ж фотографія, що містилася в збірнику розшукуваних МГБ СРСР №1".