Як будувати і оформлювати музей. Лекція архітектора з Берліну

"...Кримський проект - мабуть, перший музейний дизайн в Україні. Це майже не архітектура. Це збудована топографія. Архітектура музею не повинна підміняти собою його колекцію. Будівля не може бути більшим витвором мистецтва, ніж експозиція".

Чорно-червоні прапори та ФІФА. Що й до чого

ФІФА розпочала боротьбу з радикалами на стадіонах. Під підозрою опинилися і прапори ОУН - тому що часто вони супроводжуються неонацистською символікою. Але ніхто не має права заборонити вам приносити їх на гру. Тільки женіть від себе нацистів.

Козаки на Балтиці. Як запорозькі "чайки" воювали проти шведів

...Вдосвіта шведи побачили перед собою козацький флот. Шведські фрегати відкрили вогонь, але ядра не влучали. Відчайдушною атакою козаки вдерлися на палубу і після абордажного бою захопили корабель.

"Революція буває тоді, коли еліта провалилась у своїх планах"

Відомий російський історик, дослідник російського імперіалізму Олександр Еткінд - про три шляхи реінтеграції зруйнованих імперій, шляхи відокремлення України від колишньої метрополії та олігархів, які живуть за Тургенєвим.

Таємниці саркофагу Ярослава Мудрого

Останки Ярослава Мудрого вивезли з Києва у 1943 році, хоча вчені в УРСР були впевнені, що вони - в саркофазі у Софії Київській. Якби у 2009 році саркофаг не відкрили, була ймовірність назавжди втратити цю безцінну реліквію назажди. Тепер є шанс повернути...

Печатки Київської Русі. Їх торкалися наші предки. ФОТО

На сьогодні найдавніший документ з історії нашої країни датується 1130-ми роками – це Мстиславова грамота, єдина, яка вціліла. Подальші документи – з ХІІІ століття. А цими печатками володіли реальні люди, котрі жили 700-900 років тому...

Директива у війська УРСР про приєднання Галичини і Волині. 1939 рік

"...Задача: нанести мощный и молниеносный удар по польским войскам, к исходу 17 сентября выйти на р. Стрыпа. К исходу 18 сентября овладеть районом Чортков, Станиславов, имея дальнейшей задачей действия в направлении Стрый, Дрогобыч..." ДОКУМЕНТ

Битва під Віднем 1683 року: між пропагандою і фактами

Через 330 років поляки і українці вважають перемогу над Османською імперією спільною частиною своєї історії. Це тішить. Це нас єднає. Однак ми не бачимо можливості точного окреслення внеску окремих націй у цю перемогу.

50 років аудіокасеті. Носій інформації, який розвалив соціалізм. ФОТО

З початку 1970-х до кінця 1990-х магнітофонна касета була основним носієм інформації у світі. На неї записували музику, програми для управління автоматикою на підприємствах і комп'ютерні ігри. Поширення інформації стало легким і непідконтрольним державі.

Володимир Середа: "Польські комуністи хотіли моноетнічної держави"

"Польські солдати наказали спакувати майно - все, що поміститься на один віз. Решту покинули. Кілька днів депортовані чекали вагонів на станції Радимно. Дехто з місцевих кидався в нас камінням... А тепер у Радимно проводять "реконструкцію Волинської різанини"..."

Історичні заходи книжкового форуму у Львові. РОЗКЛАД

"Історична Правда" представляє розклад пов'язаних з історією заходів, які відбудуться під час 20-го Форуму видавців у Львові. Троцький, Трипілля, Малевич, Полісся, жінка в історії, кіно в Україні, поляки, ОУН і ще багато цікавого. Думайте, читайте.

О, Анно Чиллаг, тебе не забуде Європа! Про зірку реклами XX сторіччя

В усіх куточках найбільших імперій знали її ім’я. Мільйони жінок звертали до неї свої захопливі погляди, шукаючи натхнення і порятунку. Упродовж 30 років Анна Чиллаг була найвідомішим персонажем європейських газет.