Гроші революції. Хто, коли і як надрукував перші гроші республіки

«Іншої грошової одиниці у нас не було, крім гривні їй годиться й бути нашою монетною одиницею. Була вона одиницею за нашої старої держави – нехай буде і за нової…» - писав Михайло Грушевський у 1918 році

Світло й тіні Брестського миру

"Українці дуже відрізняються від російських делегатів. Вони значно менш революційно налаштовані, вони набагато більше цікавляться своєю батьківщиною і дуже мало – соціалізмом. Їх власне не цікавить Росія, а виключно Україна, і всі їхні прагнення направлені на те, щоб якомога швидше звільнити її".

Боротьба за "Хліб", або Забутий шедевр українського кіноавангарду

У квітні 1930 року "Кіно-газета" писала про "кричущий та неймовірний факт, що стався у Харкові. "Картину "Хліб", що відображає найострішу тему, тему класової боротьби на селі наші прокатники провалили. Випустили на екрани без належної промоції та реклами. Випустили раптово".

Чому "Вісла" не дорівнює Волині. Відкритий лист до Ґжеґожа Мотики

І злочини УПА щодо польського населення, і злочини АК щодо українського населення слід розглядати у взаємозв’язку, і оцінювати за єдиними стандартами

Замість епілогу до Кривавого віку

Як осмислити і переосмислити ціле століття? Які ідеї змінювали людину, штовхаючи до глобальних воєн і тоталітаризму? Як повернутися до свободи, справедливості і солідарності? Останні сторінки книги «Кривавий вік» Мирослава Поповича (рос).

Її звали «Куртизанка». Секс-шпіонаж в КГБ УРСР

Вперше вона з’явилася у Львові в липні 1966. Мала українське коріння і французьке ім’я. КГБ підозрював: вона – Джеймс Бонд у спідниці. Так почалася справа під криптонімом «Куртизанка».

Як Хрущов Україні Крим віддав. Спогади Олексія Аджубея

"...Навряд чи Хрущов міг припустити, що передача Криму Україні, яку він підносив як великий акт, який скріпляв навіки дружбу російського й українського народів, стане шістдесят років потому каменем спотикання у відносинах між Росією й Україною".

"У сoвєтському таборі були братами єврей і українець". Згадують ізраїльтяни

"Коли зненацька крізь таборову масу проходила людина підтягнена і чепурна, спокійна й маломовна, поголена, в чистій сорочці й у вичищеному взутті, то можна було без помилки вгадати її національність, партійність і прапор, під яким вона воювала".

Війна з Раднаркомом. Чи дійсно Центральна Рада провалила оборону України?

Образ багатотисячної маси українських вояків, які в січні 1918 р. бажали захистити свою батьківщину від більшовиків, але натомість покірно розійшлися по домівках за наказом Центральної Ради – це створений сучасними публіцистами міф.

Євгенія Кричевська. Пожежа будинку Михайла Грушевського

"– Василю! Не дивись на вогонь! Дивись на дитину! Він спустив очі, поглянув на малятко, яким так втішався. Знову поглянув на пожежу вбік своєї збірки, і знову на дитину...". 7 лютого 1918 року більшовики спалили будинок голови Центральної Ради.

"Убивство у Мюнхені". Уривки з документального бестселера

Сташинського роздирала дилема. Він не хотів і не міг уявити себе в ролі вбивці невинної людини. Але й не підкоритися наказу не міг. Наслідки непослуху були цілком очевидні.

Квебек і квебекуа. Коротка історія від колишнього одесита

Так сталося, що про Квебек дуже мало знають у світі. Багато хто чув, що Канада – "двомовна країна", і що там є якісь "канадійські французи". Але що то за таємничі "французи" і як вони живуть не дуже й зрозуміло.