Мобільного оператора змусили прибрати рекламу з Леніним. ВІДЕО

Польський оператор мобільної мережі Heyah призупинив рекламну кампанію, в якій було використано образ лідера партії більшовиків і вождя соціалістичної революції в Російській імперії 1917 року Володимира Леніна. Причина - громадське обурення.

Реклама з Іллічем викликала збурення в суспільстві, а прибрати її просив у тому числі й Інститут національної пам'яті Польщі, повідомляє onet.pl.

Головний образ у рекламі - Ленін, який тримає в руці червоний прапор з новими розцінками на тарифи.

"Вождь світового пролетаріату" з'явився на рекламних площинах і у відеороликах на початку січня і одразу спричинився до протестів незадоволених громадян.

Рекламний плакат нового тарифу у вокзальному переході. Фото: onet.pl

"На адресу компанії надійшли незадоволені відгуки, до того ж у дискусії з'явилася ідеологічна складова, - зазначили речники мобільного оператора. - Тому ми вирішили припинити рекламну кампанію".

Оператор перепросив усіх, кого могла образити реклама з Леніним.

Протест проти рекламної кампанії організувало громадське об'єднання "Твоя справа", яке стежить за дотриманням добрих манер у рекламі і нараховує понад 10 тисяч активістів-добровольців.

У понеділок до протесту приєднався і керівник Інституту національної пам'яті Польщі Лукаш Камінський, який нагадав, що "Володимир Ленін був одним із найбільших злочинців XX сторіччя".

За словами Камінського, використання образу Леніна з маркетинговою метою є безвідповідальним розмиванням пам'яті про масовий терор і його жертви.

"Суспільні наслідки тієї кампанії можуть бути тим страшніші, що адресована вона молодим людям, у яких викликає позитивні асоціації, пов'язані з Леніним", - ідеться в листі голови ІНП до представників мобільного оператора.

Також у польському фейсбуці можна побачити відгуки на підтримку Леніна. Окремі користувачі пишуть, що це була "смішна" реклама, яка висміювала комуністичний пафос.

Дивіться також:

Як показує Леніна сучасний польський синематограф. ВІДЕО

У Рівному демонтували лайтбокси, де Ленін рекламує дискотеку. ФОТО

Чеську горілку рекламують Гітлер і Сталін. ФОТО

Естонські газовики розмістили на рекламі концтабір Аушвіц. ФОТО

В Індії відкрили магазин одягу "Гітлер". ФОТО

У Бухаресті "відреставрували" монумент Леніна у вигляді гідри. ФОТО

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.