Той, що хотів бути людиною. Уривок із книги про Любомира Гузара

Священнослужитель католицької церкви завжди "свій" і в Римі, і де завгодно, у будь-якій точці римського світу, що охоплює мало не всю земну кулю. Але Гузар уперто зберігав у собі українця й католика східного обряду, підтримував хоча б тоненьку ниточку між своїм "я" і кожною ситуативною "батьківщиною".

Брати по зброї. Як бандерівці та петлюрівці "Костопільську Січ" створювали

"Костопільська Січ" мала підготувати військове формування, вояки якого у подальшому мали вести боротьбу проти більшовиків і нацистів за "Самостійну Україну". У Костополі нелегально кувалися кадри для майбутньої Української повстанської армії.

Ірена Яросевич-Рената Богданська. Найкрасивіші очі Львова між двох вогнів ідентичності

Її можна вважати королевою невизначеності. Нащадки вважають її молодшою, ніж біографи. На концертах артистка грала з братом командувача УПА Шухевича і була вірною дружиною славетного польського генерала Андерса. Неймовірна історія великого шляху поміж двох ідентичностей.

Історія свята Дня Перемоги у Радянському Союзі (1947–1965 рр.)

Чи правда, що до 1965 року в Радянському Союзі влада не відзначала День Перемоги над нацизмом? Плутанина із історичними фактами наразі триває навіть у публікаціях істориків. Дослідження на матеріалах радянської преси післявоєнних років.

Польський інститут нацпам’яті не хоче говорити з УІНП про інцидент в Грушовичах. ЗАЯВА

28 квітня Інститут національної пам’яті Польщі зробив заяву, яку багато хто сприйняв як крок назад від конфлікту. Заява містить обіцянку відновити зруйнований пам’ятник воякам УПА в Грушовичах, якщо на його місці археологи знайдуть рештки вояків. Диявол заховався в деталях.

Повінь і більшовики. Як Луганськ перетворився на Венецію і що з цього вийшло

На повені активно піарились більшовики. Поки міська дума та управа перебували у сонній розгубленості, лідер місцевих більшовиків Клим Ворошилов знайшов кошти та активно долав наслідки стихії. Як наслідок – на місцевих виборах улітку 1917 року відносну перемогу здобула саме ця партія.

Хто застрелив прем'єр-міністра Франції українця Берегового?

Субота добігала кінця. Раптом над каналом пролунали два постріли. Знадобилося зовсім небагато часу, щоб у рідкому чагарнику знайшли тіло 67 річного чоловіка, 357-й "Магнум" і … жодних слідів більше. Упізнавати чоловіка не було жодної потреби. Його знала вся Франція.

Ґжеґож Мотика: Стати на сторону жертви

Не варто виправдовувати акції "Вісла". Це був комуністичний злочин. Сьогоднішні польські дискусії не так про минуле, як про сьогодення: це дискусія про те, яким має бути теперішня польська держава – чи має до своїх громадян застосовувати громадянські критерії (рівність усіх перед законом без огляду на національність), чи теж національні.

105 нелегальних польських пам'ятників в Україні. Їх легалізацію зірвав інцидент в Грушовичах

Протягом останніх двох років Український інститут національної пам'яті працював над створенням механізмів узаконення польських пам’ятників і пам’ятних знаків, встановлених в Україні без будь-яких погоджень з центральними чи місцевими органами влади в період з 1991 по 2017 роки. Заява УІНП.

Директор центру "Бабин Яр": "Перед нами не стоїть завдання зламати ситуацію через коліно"

"Ми не хочемо створювати другий Яд-Вашем чи другий Аушвіц-Біркенау. Наше завдання — створити унікальну й корисну інституцію. І в першу чергу — таку, яку хочуть бачити тут в Україні".

У пошуках "Вояка". Як родина сотника УПА віднайшла його історію

Коли повстанці побачили, що втекти не було ніякої можливості, командир "Василь" наказав "Юсакові" виходити, бо розумів, що полюють саме за ним: "Тобі треба жити, щоб розповісти про нас, що ми боролись і загинули за Україну".

Життєвий лабіринт художника Василя Курилика

Ім’я канадського художника українського походження Василя Курилика знане у світі. Його твори входять до колекцій картинних галерей Канади та США, а також приватних колекцій, зокрема, й британської королеви Єлизавети ІІ та канадських екс-прем’єр-міністрів.