«Друже Рубан!» Використання фальсифікатів в дискусіях про Волинь

За допомогою різного роду комбінацій із цитат із "документів" окремі автори намагаються обґрунтувати тезу про те, що "таємна директива" вищого керівництва ОУН та УПА про повну ліквідацію поляків на Волині не лише існувала, але й активно втілювалася у життя. Однак детальний аналіз джерел ставить під сумнів їх автентичність.

Польські активісти: Відозва з Верхрати

9 жовтня 2016 р., члени польської ультраправої організації Oboz Wielkiej Polski знищили пам’ятник на братській могилі 13-х вояків УПА в с. Верхрата Любачівського повіту Підкарпатського воєводства. Кількадесят громадських, політичних, культурних і духовних діячів Польщі відвідали місце ваналізму і видали заяву із засудженням цього ганебного акту.

Українська Повстанська Армія в картинках. ІНФОГРАФІКА

Чи була УПА армією? За радянських часів про неї не казали інакше, ніж "банди". Кілька аркушів інфографіки можуть допомогти відповісти на це питання. Інфографіка охоплює хронологію лідерства, структуру та найбільші акції у Галичині, відзнаки, нагороди УПА схеми організації рою, чоти та сотні.

Анджей Вайда про маму, тата, Харків та Катинь

У житті кінорежисера була історія, про яку він мусив мовчати майже 50 років і розповів лише у стрічці "Катинь", котру 2008 року номінували на "Оскар". Картину можна було назвати "Харків", і тоді вона б стала цілком автобіографічною. У цьому інтерв’ю Анджей Вайда роповідає, які сцени фільму були найособистішими...

"Хрін" для генерала. Загибель Кароля Сверчевського в засідці УПА

..."Хрін" звертав увагу стрільців на особу Сверчевського, чия лиса голова поблискувала на сонці, а поведінка вказувала на те, що він найстарший рангом. У ході бою Сверчевського поранили двічі, але він усе одно продовжував командувати.

"Кропили ворога рясним вогнем". Слідами добровольців-усусусів

У вересні виповнюється 100-літній ювілей останньої великої переможної битви Українських Січових Стрільців (УСС). Тоді, в 1916 році легіон добровольців боровся проти російського війська на горі Лисоня, біля Бережан. Як зараз виглядають пам’ятки стрілецтва на Тернопільщині, де стрільці перебували понад два роки?

Вітольд Шабловський: "Не вірю, що порозуміємось, але хочу спокійно поговорити"

Волинь у 1943-му була абсолютним пеклом. Майже усі євреї та роми були знищені. На додачу – УПА почала вбивати поляків, а поляки почали чинити репресії у відповідь. Але у цьому страшному місці в той час знайшлись люди, які постали на вершині людяності. Вони ризикували своїм життям, щоб урятувати сусіда, або хоча б якось йому допомогти.

Месія для України. Великий міт Михайла Грушевського

Непомітно для себе російська влада зробила з Грушевського героя, мученика, ба більше – месію: "...ми всі вважали його за "некоронованого короля України", який, як приїде, то дасть всьому порядок і лад"

Як Україна розробляла бортові комп’ютери для радянських ракет

Системи керування, які серійно випускав Київський радіозавод, розробляв "Хартрон"; відтак їх постачали на Південний машинобудівний завод. Завдяки співпраці цих підприємств в Україні постав один із найпотужніших центрів ракетно-космічної галузі.

Українська мати польської Солідарності. Невідоме дитинство Анни Валентинович

Для декого у Польщі українське походження однієї із найбільш заслужених діячок Солідарності досі викликає роздратування. Вона ніколи не говорила публічно про своє коріння. Чому?

"Найпопулярніша воячка українського роду..." Лейтенант і волонтер Анна Храплива

Прообразом сучасного волонтерського руху були ініціативи української діаспори під час Другої світової. Це історія про чарівну дівчину з Канади, яка завдяки війні стала активісткою українських гуманітарних організацій.

"Ріббентроп казав, що відчував себе у Москві як серед соратників по партії"

Німецький дослідник аналізує щоденники одного з чільних нацистських ідеологів і державних діячів Третього Рейху Альфреда Розенберга. Обставини переговорів зі Сталіним, розподіл Східної Європи, війна з Фінляндією та інші таємні сторінки історії Другої світової війни та її причин (рос.)