1 серпня 2011
Тексти

Перемога пролетаріату була її метою. Комісар Бош

Ленін критикував її за інтриганство, Керенський допоміг повернутися з еміграції, Скоропадський не наважився розстріляти її... А вона? Невблаганна до фанатизму, суперреволюціонерка тріумфально ступала по трупах загиблих під Крутами українських дітей і жорстоко насаджувала ідеї більшовизму в столиці УНР.

Галичани в Іспанії. Як рота імені Шевченка з фашистами воювала

Взимку 1937-38 рр. рота вела бої за місто Теруель - у сніжній заметілі на гірському пасмі Сьєрра Кемадо, де окремі вершини сягали двох тисяч метрів. Брати Полікарп та Симон Краєвські знищили обслугу двох ворожих кулеметів і заволоділи одним із них.
Коротко

У Львові відкопали чудово збережені казани, яким більше 600 років (ФОТО)

У центрі Львова археологи знайшли два мідні казани, що датуються ще кінцем XIV-XV століттями. Їх викопали на глибині шість з половиною метрів під час досліджень на ділянці вул. Федорова, 23-25.

На пам'ятник Олександру Гріну у Феодосії не жертвують

Пам'ятник російському і радянському письменникові Олександру Гріну, який планували встановити ще два роки тому на Музейній площі Феодосії, з'явиться нескоро.

Терміну "робот" виповнюється 90 років. Його придумав слов'янин

Чеський письменник Карел Чапек вигадав слово "робот" (від чеського robota) у 1921-му, а ще через 20 років уродженець Білорусі Айзек Азімов зробив його масово вживаним, сформулювавши Три Закони Роботехніки.

У Дніпропетровську падає пам'ятник Шевченкові (ФОТО)

Дніпропетровська міська рада виділила з бюджету 1,5 млн грн. на реконструкцію одного з найбільших в Україні пам’ятників Тарасу Шевченку, встановленому на Монастирському острові.