6 листопада 2014
Тексти

Даніель Бовуа: "Коли Україна була польською колонією…"

"Українських селян трактували як рабів ще в ХІХ ст. Деякі шляхтичі були переконані, що селянин не має душі. Дякувати Богу, Польща відмовляється від колишнього комплексу вищості по відношенню до українців" - розмова Newsweek Historia з відомим французьким істориком.
Колонки

Казімеж Вуйціцький: Коротка історія ОУН-УПА для поляків на випадок розмови з українцями

Керівництво ОУН і УПА уявляло собі закінчення Другої світової війни подібним до кінця І війни – великі держави регіону мали бути зруйновані, в результаті чого мусила з’явитися політична порожнеча. В ній ОУН хотіла вибороти місце для своєї держави.

Станіслав Федорчук: Борг честі: Донецький національний університет і ім`я Василя Стуса

Міністерство освіти та науки України 3 листопада повідомило про те, що Донецький національний університет відновлює свою роботу в Вінниці. Всі викладачі, які не погодилися ставати колаборантами ДНР, від сьогоднішнього дня розпочинають роботу на новому місці.
Коротко

Інститут нацпам’яті увійшов до Платформи європейської пам’яті та сумління

Рішення було прийняте на зустрічі організацій-членів Платформи в Брюсселі 5 листопада 2014 року.

Путін доручив переписати історію Криму

Президент РФ на зустрічі з молодими вченими-істориками відзначив "необхідність написання" історії Криму, нагадавши про "глибоке історичне коріння" Криму з Росією.

Польський та українській інститути нацпам’яті планують спільні дослідження польсько-українського конфлікту часів Другої світової війни

Український інститут національної пам’яті та Інститут національної пам’яті Польщі досягли домовленостей щодо відновлення співпраці, яка стосується, зокрема, складних питань спільної історії.