9 березня 2011
Тексти

Шевченко неполіткоректний: москалі, німота і "полукацапи"

"Як побачите Табашникова, то заплюйте йому всю його собачу морду. Диво мені, що таку подлую, гнусную тварь земля носить..." У своїх листах середини XIX сторіччя Тарас Григорович не соромився міцних слів і неполіткоректних означень.

Степан Бандера в польських тюрмах

На сході України, не кажучи вже про Росію й Польщу, Бандеру знають лише як фанатичного терориста, котрий застосовував всі методи для досягнення своїх цілей, а це мало має спільного із його реальною діяльністю та поглядами.

9 березня 2001 року: спогади активіста

"Беркут" заштовхав нас у автомобілі та "підвіз" до центрального входу вокзалу, де вже було кількасот студентів. Підполковник розсік мені губу з криком: "Уроды бандёровские!". Далі подорож у автозаку, в якому помістилось із тридцять п'ять чоловік.

2001: масові сутички з міліцією - апофеоз "України без Кучми". ВІДЕО

До того не бачені в країні бійки з силовиками стали кульмінацією акції "Україна без Кучми!"
Колонки

Василь Овсієнко: Нове в шевченкознавстві від Азарова та старе в геометрії від Януковича

9 березня 2011 року в Каневі Ніколай Азаров (котрий родом із Калуґи), з превеликою втіхою закликав нас, підвладних йому українців, молити Господа за Вкраїну "в останню, тяжкую минуту". Бо вона вже, на його думку, настала. І сказав, що це такий "Заповіт" Шевченка. Коли ті слова з іншого вірша: "Чи ми ще зійдемося знову?".

Юрій Макаров: "Шева" живий!

Час нагадати, що Шевченко може стати для наших сучасників зразком успішності. Як іще назвати людину, котра спромоглася перекодувати свій народ, а пам’ятники якій стоять по всьому світу? Живий Шева значно ширший, ніж депресивний дідуган із позеленілих пам'ятників.
Коротко

Львівська облрада виділила мільйон на виплати ветеранам УПА

На соціальну підтримку окремих категорій громадян Львівська обласна рада виділить понад два мільйони гривень.

Анонс: публічна лекція французької дослідниці "Свято жінок: кому воно потрібно сьогодні"

10 березня, о 19-00 в Будинку вчених (Київ, вул. Володимирська 45-а) відбудеться лекція французького філософа та історика феміністичної думки, екс-депутата Європарламенту, продюсера на радіостанції France Culture, доктора наук, старшого наукового співробітника Національного центру наукових досліджень Франції (CNRS) Женев'єви Фресс.

Анонс: Євген Сверстюк і митці - "Шевченко. Козацький чи кріпацький міт"

10 березня о 18.00 в столичному Будинку Вчителя (вул. Володимирська, 57) відбудеться творчий вечір, присвячений 150-річчю з дня смерті Тараса Шевченка.

Гроші на пам'ятник Бандері можна взяти в губернатора Януковича

Голова Львівської обласної організації ВО "Батьківщина" Роман Ілик запевняє, що гроші на добудову пам'ятника Степанові Бандері можна взяти з Львівської облдержадміністрації, якщо вона сплачуватиме за оренду приміщень обласної ради.

Добкін передав Шевченківському заповіднику рідкісні видання Кобзаря

Губернатор Харківщини Михайло Добкін передав Шевченківському національному заповіднику у Каневі унікальну колекцію дореволюційних, довоєнних та радянського періоду видань "Кобзаря" із 115 книг.