11 травня 2011
Тексти

"Геноциди Сталіна". Як з українців робили радянських людей

Лобістські зусилля СРСР у 1948 році, під час обговорення і прийняття ООН "Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього", були успішними. Планомірне знищення соціальних та політичних груп не потрапило в остаточне формулювання дефініції.
Колонки

Владислав Гриневич: Наша історична пам'ять стала валютою у стосунках з Росією

За Ющенка Україна перебувала між двома моделями - східноєвропейською та пострадянською, зараз ми скотилися до останньої. Період 1939-41 років ця модель не дуже любить. Адже початковий етап Другої світової є загарбницьким, коли СРСР провокує війни.
Коротко

Литва публікує архіви КГБ. З прізвищами

Литва розкрила та опублікувала документи агентів КГБ (комітету державної безпеки) СРСР, які діяли на території Литви за радянських часів.

До Дня Перемоги на Рівненщині впорядкували поховання УПА

З 7 по 9 травня, в рамках акції Спілки yкраїнської молоді в Україні "Проща до героїв" на Рівненщині впорядковували поховання воїнів УПА.

До замаху на папу Івана Павла ІІ причетне КГБ - італійські журналісти

Замах на Папу римського ІванаПавла II у 1981 році могли організувати за участі Комітету державної безпеки (КГБ) СРСР.

ЛАВРИНОВИЧ: ДЕРЖАВНИМ СИМВОЛОМ Є СИНЬО-ЖОВТИЙ ПРАПОР

Міністр юстиції України Олександр Лавринович не дав відповіді на запитання про висновок Мін'юсту щодо закону про використання червоних прапорів.

Головною ціллю сталінських геноцидів були українці - американський історик

"У 1930-х роках роки були присутні різні форми геноциду. Голодомор можна розглядати як окремий його вияв. Узагальнено ці форми можна назвати "українським геноцидом".

Навіть юристи розуміють, що війни довкола минулого спричиняють війни в майбутньому

Війни навколо української історії можуть спричинити розпад країни. Українці мають позбавити довіри усіх політиків, які намагаються переписати історію на той чи інший лад.

Історична пам'ять перетворилася на валюту. Ми нею платимо, приміром, за газ

Завжди, коли Україна "віддячує" Росії, то віддячує частиною нашої історичної пам'яті, ця пам'ять перетворилася у певну валюту. До прикладу, ціна на газ та здача Чорноморського флоту.