13 листопада 2018
Тексти

Малкольм Маґґерідж і голод в Україні 1932-1933 років

Без сумніву це був один із найбільших злочинів наших часів, не менший, ніж єврейська катастрофа чи вірменська масакра. Але мене завжди вражає, як люди, говорячи про великі страхіття нашого століття – Аушвіц, Хіросіму та інші, ніколи не згадують голод в Україні. Якось після всіх тих років ще не усвідомлено того факту, що Сталін у 1930-х роках убив набагато більше людей, ніж Гітлер винищив євреїв.

ЗУНР: усе про республіку західних українців

Перша світова війна йшла до завершення. Імперії тріщали по швах. Українці Австро-Угорщини взялись будувати власну державність. За незалежність платили кровʼю.
Коротко

85-ті роковини Голодомору 1932-1933 рр. ПЛАН ЗАХОДІВ

Масштабними заходами Україна та світ відзначають 85-ті роковини Голодомору. Міжнародна акція «Запали свічку пам’яті», Міжнародний форум «Україна пам’ятає, світ визнає», меморіальне засідання Верховної ради України, відкриття виставки «Україна 1932-1933. Геноцид голодом» та загальнодержавні жалобні заходи 24 листопада покликані вшанувати вбитих у 1932-1933 роках.

Суд тимчасово призупинив справу про будівлі УПЦ МП біля руїн Десятинної церкви

Окружний адміністративний суд Києва підтримав релігійну громаду УПЦ МП, яка побудувала "монастир" біля самого фундаменту Десятинної церкви.

На Харківщині знайшли підземні ходи з ХVІІ ст. ФОТО

Історичний обʼєкт знайшли випадково – шматок асфальту просто провалися у центрі Змієва під землю. Місцеві історики, які приїхали подивитися, зʼясували, що під дорогою – пустота.

АНОНС: Історичні діалоги: від Гетьманату до Директорії

До річниці антигетьманського повстання в Києві історики обговорять події 100-річної давності.