14 березня 2011
Тексти

1939: проголошення незалежності Карпатської України

В час, коли Україна була розділена між Польщею та СРСР, несподівано для "світових держав" прапор української незалежності підняли на Закарпатті. Цій молодій державі судилося першою з інших земель України зустріти нацистський напад. Рідкісна кінохроніка Карпатської України.

Спінтрії - римські "гроші" з сексуальними мотивами

Серед істориків досі немає єдиної версії, чому в І сторіччі нашої ери раптом було накарбовано так багато цих бронзових жетонів - з римськими цифрами з одного боку та зображеннями статевих актів з іншого. Увага, лінк може образити експертів з питань моралі!

Гебісти проти Шухевичів

Вороги знали, що повстанський командир сильно страждає від серцевого болю та ревматизму. Стежили за аптеками і лікарями Львова. Але він був невловимим. Часто покидав ліс, бував навіть у Києві та Чернівцях - дорогою на морський відпочинок в Одесі. І туди добирався не лісами та ярами, а літаком.

Хроніка українського самашествія (письменницьке розслідування)

"Не питала я дозволу в Ліни Василівни Костенко на "оренду" у цьому матеріалі її найточнішого визначення теперішнього всесвітнього часу - самашествіє...". Ексклюзив "Історичної правди".
Коротко

Відвідуваність новинних сайтів сягнула історичного максимуму

Руйнівний землетрус і цунамі, що відбулися в Японії у п'ятницю, 11 березня, призвели до разючих стрибків інтернет-трафіку на найбільших новинних і відеосайтах планети.

Табачник хоче скоротити кількість предметів у старшокласників. Як у Росії

Міністр науки і освіти, молоді і спорту України Дмитро Табачник виступає за скорочення кількості предметів в 11-их класах.

Американка отримала лист, відправлений їй у 1944 році

Лист, датований 9 серпня 1944 року і адресований "Міс Р.Т. Флетчер, шпиталь Американського Червоного Хреста, Кемп Робертс, Каліфорнія", надійшов на адресу Ґарі Макмастера з історичного музею Кемп Робертса у лютому 2011-го.