14 червня 2019
Тексти

Наче подих вітру. Чортківська офензива Галицької армії 1919 року

Чортківський пролом, як згодом охрестили цей бій, наче подих вітру, що роздмухав жар під попелом, радикально змінив настрої армії та суспільства. Повсюди відчувалося могутнє моральне піднесення, яке сучасники справедливо порівнювали з Великоднем. Зникло дезертирство, натомість до війська тисячами зголошувалися добровольці.

14 червня в історії

1645
Армія Ферфакса і Кромвеля розгромила сили англійського короля Карла I в битві при Нейзбі, вирішивши результат 1-ї громадянської війни на користь парламенту
1736
Народився Шарль Кулон, французький фізик
1775
Створена армія США
1777
Затверджено зірково-смугастий прапор США
Коротко

Професора Плохія нагородили другою премією за книжку про Чорнобильську аварію

12 червня в Лондоні американсько-український історик Сергій Плохій став лауератом 7-го сезону премії Puskin House Russian Book Prize 2019 («Російська книжкова премія Пушкінського дому-2019).

Благодійник подарував "Тюрмі на Лонцького" пропагандистські матеріали УПА. ФОТО

Національному музеєві-меморіалу "Тюрма на Лонцького" у Львові небайдужий меценат подарував повстанські дереворити та агітаційні матеріали, які він викупив на Інтернет-аукціоні.

ЕКСПЕРТИ: СПІВАК ВОЛОДИМИР ІВАСЮК НЕ МІГ ПОМЕРТИ БЕЗ СТОРОННЬОЇ ДОПОМОГИ

Композитора і співак Володимир Івасюк просто фізично не міг вчинити самогубство. Такого висновку дійшли судмедексперти під час слідчого експерименту.

Поліція Харкова провела обшуки у справі повалення бюста Георгію Жукову

Активіст і громадський журналіст Валентин Бистриченко повідомив, що 13 червня поліцейські провели обшуки у двох харківських активістів у справі повалення погруддя маршалу Жукову 2 червня.